Harmincegy magyar kisfilm és animáció versenyez a 9. Friss Húson
Dátum: 2021. április 26., hétfő, 16:10

Harmincegy magyar kisfilm száll versenybe a 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelyet május 27. és június 2. között rendeznek a budapesti Toldi moziban és szabadtéri helyszíneken.

A fesztivál nemzetközi versenyprogramjában rekordszámú, 27 külföldi film versenyez a fődíjért, a magyar programba 31 filmet válogattak be - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Friss Húson vetítik először Magyarországon Nagy Borbála Berlinben élő magyar rendező Pannónia dicsérete című filmjét, amely a German Short Film Awardon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Új filmmel versenyez a fesztivál több korábbi díjazottja: Márton Dániel Liga című munkájában tizenéves szuperhősök próbálják megmenteni a világot és előkeríteni az elveszett rollert. Rudolf Olivér X-Kryptonit Projekt című filmjének főszereplője Széll Viktória, aki tavaly megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Minden este, mikor leviszed a szemetet című filmben nyújtott alakításáért.

Vermes Dorka egyedüli alkotóként két filmmel (Quarantine set, Ebrovás) is szerepel a versenyprogramban, de Nagy Lili D-vitamin lakoma című filmje is versenybe száll.

Az animációk közül Mostoha Marcell Avant (MOME) és Szegedi Adél Jelszó a ***-hoz (Illyés Művészeti Akadémia) című kisfilmjét idén beválogatták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába. Ulrich Gábor Dűne című filmjét több A-kategóriás fesztivál (Annecy, Ottawa, Hiroshima) is műsorára tűzte.

M. Tóth Géza Matches című animációja egy 7 éves gyerekkel készített interjú alapján készült, miközben álmairól, félelmeiről, reményeiről beszél, a gyufaszálak életre kelnek, megelevenítve gondolatait.

Magyarországon először a fesztiválon lesz látható Csáki László Bagatelle című kevert technikájú kísérleti rövidfilmje, amely az orrfújás viszontagságairól szól és Petri György azonos című verse nyomán készült. A programban szerepel még K. Kovács Ákos szabadkai alkotó Branka című filmje, amely 1991-ben játszódik Jugoszláviában egy állami kórház szülészeti osztályán.

Ebben az évben nagykövete is van a Friss Húsnak: Péterfy Bori színésznő, aki számos rövidfilmben és elsőfilmes alkotó munkájában szerepelt, az idei Friss Húson zsűritagként lesz jelen.

A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ