Kanadában díjazták a Pozsgai Zsolt által rendezett Magyar Golgota című tévéfilmet
Dátum: 2021. május 28., péntek, 5:44

A kanadai Cinematography Awards nemzetközi fesztiválon nyerte el a legjobb film díjat a Magyar Golgota (angol címe: Darking Way) című tévéfilm, amely a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház együttműködésével és a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Pozsgai Zsolt rendezésében - közölte szombaton az Aradi Kamaraszínház.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint a Magyar Golgota forgatása idén februárban zajlott a koronavírus-világjárvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasladányban.

A Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt filmje Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket, az aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A Magyar Golgota végigköveti Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

További két nemzetközi seregszemle, a New York-i Oniros Film Awards és a Los Angeles-i Hollywood Venus Awards is döntőbe juttatta az alkotást, az eredmény júniusban várható. A film meghívást kapott több őszre tervezett nemzetközi fesztiválra.

A díjazott film alapjául szolgáló, azonos című színházi előadást az Aradi Kamaraszínház 2018-ban mutatta be szintén Pozsgai Zsolt rendezésében, aki a dráma szerzője is.

A tervek szerint a tévéfilm díszbemutatóját Aradon tartják október 5-én - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Aforizmák
„ Három dolog soha nem tér vissza: a kilőtt nyíl, a kimondott szó és az elmúlt nap."
Daumer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ