Cannes - Káel Csaba: nagyszabású nemzetközi produkciókkal a magyar filmek egyre szélesebb közönséget kívánnak elérni
Dátum: 2021. július 13., kedd, 4:07

A magyar producerek nagyszabású nemzetközi koprodukciókon keresztül a korábbiaknál is szélesebb közönséget kívánnak elérni - idézte Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost a Screen nemzetközi filmes lap internetes oldalán pénteken megjelent cikkében.

A kormánybiztos üdvözölte, hogy a 120. évfordulóját ünneplő magyar filmgyártást négy alkotás képviseli a 74. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. Emlékeztetett arra, hogy az első magyar film, A táncz című fekete-fehér némafilm 1901-ben készült, és az ország olyan neves filmrendezőket adott a világnak, mint William Fox, Adolph Zukor, Michael Curtiz és Alexander Korda.

Magyarország mára Európa egyik legnagyobb koprodukciós filmes szolgáltató központja lett, és új koprodukciós és forgalmazási stratégiák révén a helyi ipar nemzetközi jellegének növelését célozza.

"Egy magyar film számára a helyi piac 10 millió embert jelent. De ha több európai partnerrel koprodukcióban gyártjuk a filmeket, potenciálisan több mint 100 millió embert is elérhetünk" - mondta Káel Csaba. "Kis ország vagyunk, de érdekes témákkal megnyithatjuk a világot a mi történeteink számára" - tette hozzá.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a Magyar Filmintézet 2020-ban 51 millió dollárral (43 millió euróval) támogatta a filmgyártást, és magyar partnereiken keresztül a külföldi producerek is pályázhatnak magyar támogatásokra. Magyarország filmszakmai adókedvezményt is nyújt, ami népszerű az olyan magas költségvetésű nemzetközi produkciók körében, amelyek a helyszínek és a felszereltség miatt érkeznek, legutóbb a Warner Bros és Legendary Pictures Dűne című produkciója.

Magyarországon a koronavírus-járvány alatt is nyitva voltak a filmstúdiók, és Káel Csaba "az utolsó simításokat végzi azon a terven", amely alapján a Nemzeti Filmintézet négy műteremmel 2022-re több mint 12 ezer négyzetméterre bővíti a fóti stúdiókomplexumot - hívta fel a figyelmet a cikk.

"Gazdag filmgyártási hagyományunk van, és már több aranykorunk is volt. Azt szeretnénk, ha továbbfejlődne a filmgyártás és folytatódna ez a hagyomány" - mondta a kormánybiztos. "Közép-Európa és Magyarország a világ egyik legérdekesebb része. Szeretnénk megmutatni a világnak az életünket. A koprodukciók kiváló alkalmat teremhetnek a hazai filmek forgalmazásának bővítésére" - fűzte hozzá.

Az idei cannes-i fesztiválon Enyedi Ildikó A feleségem története című legújabb játékfilmje az Arany Pálmáért versenyezhet, míg Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be. Mindkét alkotást július 14-én mutatják be. Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét a Cannes-i bemutató elnevezésű új programban július 11-én vetítik, itt a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. A restaurált filmklasszikusokat bemutató Cannes Classics programba ezúttal Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje kapott meghívást, ezt július 12-én láthatja a fesztiválközönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ