CineFest - Sundance-díjas és Oscar-jelölt alkotás az idei programban
Dátum: 2021. július 13., kedd, 4:14

A Sundance-díjas Hive című koszovói filmet, és az Oscar-díjra jelölt Quo vadis, Aida? című boszniai drámát is láthatja a közönség a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet szeptember 10. és 18. között rendeznek meg.

A szervezők közleménye szerint a CineFest idén is igyekszik bemutatni a magyar közönségnek a világ filmművészetének legfrissebb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb alkotásait. Ebben az évben is több nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációsfilmet a miskolci fesztiválon láthat először a magyar közönség. A vetítések mellett lesznek szakmai programok és workshopok is.

A fesztivál idei játékfilmes versenyprogramjában vetítik Blerta Basholli koszovói rendező Hive című alkotását, amely az idei Sundance Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat, valamint a közönségdíjat is.

Az igaz történet alapján készült dráma egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Krusa faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a délszláv háborúban, a szerb megszállás alatt sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak nem nézik jó szemmel, hogy a megözvegyült Fahrije nő létére dolgozik és pénzt keres. A falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el és a kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát.

A játékfilmes versenyprogramban, magyarországi premierként lesz látható a Quo vadis, Aida? című háborús filmdráma, amely idén ott volt a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára jelölt öt alkotás között.

A Szerelmem, Szarajevó rendezője, Jasmila Zbanic új filmjében megrázóan mutatja be a srebrenicai mészárlást, a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét. A nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készült alkotás címszereplője, Aida tolmács az ENSZ-bázison és meg akarja menteni családtagjait, akik a szerb hadsereg megszállása után a közé a több ezer ember közé kerülnek, akik menedéket keresnek az ENSZ táborában. A fikciós cselekményszál mellett a rendező sok fájó tényt megmutat. Egyebek mellett azt is, hogy a főbűnösök mi vagyunk: az érdektelenek, a tudatlanok, a tétlenek - hangsúlyozzák az MTI-hez eljuttatott közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Mit nem adunk föl, azt sohasem veszítettük el."
Friedrich Schiller
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ