Altorjai Anita: újabb filmes aranykor jöhet
Dátum: 2023. június 13., kedd, 9:58

Újabb magyar filmes, televíziós aranykor következhet be a közmédia és a Nemzeti Filmintézet (NFI) közötti megállapodásnak köszönhetően - mondta Altorjai Anita hétfőn a közmédiában.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán beszélt erről annak alkalmával, hogy szombaton a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon először adták át a Huszárik Zoltán-díjat.

Mint kiemelte, a közmédia és az NFI között tavaly év végére körvonalazódott megállapodás alapján a Dunán vasárnap esténként magyar filmeket láthat a közönség, és ezek az alkotások népszerűek a tévénézők körében.

"A streaming korában nagyon fontos, hogy ezeket az alkotásokat bemutatjuk, és később meg is ismételjük. A közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat az az alkotó kapja, akinek a filmjét az előző évben a Dunán bemutattuk, készítőjéhez kiemelkedő művészi teljesítmény fűződik, a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorol" - hangsúlyozta Altorjai Anita.

Kitért arra, hogy Huszárik Zoltán a hazai filmművészet korszakos alkotója volt a 20. század második felében, nevéhez fűződik mások mellett a Szindbád, az Elégia vagy a Tisztelet az öregasszonyoknak című film.

A Huszárik Zoltán-díjat első alkalommal Goda Krisztina vehette át szombaton, a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Ida regénye című munkájáért. A Gárdonyi Géza regényéből készült filmet tavaly decemberben mutatták be e Dunán, tavaly a legjobb tévéfilmnek járó díjat nyerte el a filmes mustrán.

"Goda Krisztina példaértékű rendező. Mindenki emlékszik a Szabadság, szerelem című filmjére, a Kaméleonra, vagy a Csak szex és más semmi című alkotására, emellett volt egy remek, a színházi életről szóló sorozata a televízióban, és készített gyerekeknek szóló animációs filmet is" - mondta Altorjai Anita.

A vezérigazgató a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt hétfőn reggel. Itt többek között kiemelte: a Nemzeti Filmintézet által támogatott magyar filmek az adófizetők pénzéből születnek.

"Ezért is nagyon fontos, hogy ezek a művek ott legyenek a képernyőn, és meg lehessen mutatni, milyen alkotások születtek" - mondta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ