Díjat kapott Román Katalin, a Hat hét főszereplője a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon
Dátum: 2023. június 19., hétfő, 15:29

Román Katalin a nyílt örökbefogadásról szóló, Hat hét című filmben nyújtott kimagasló színészi alakításáért díjat kapott az A-kategóriás Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t szerdán.

Az ázsiai kontinens egyik legrangosabb mozgóképes szemléjének öttagú szakmai zsűrije szerint "Román Katalin kiemelkedő alakítása gyönyörűen közvetíti a film középpontjában álló karakter energiáját, olyan, mint egy áramütés, amely a film mozgatórugója" - olvasható az NFI közleményében.

Mint írják, a fiatal színésznőt a rangos elismeréssel filmkészítőként méltatták, mivel Kínában a színészekre is alkotókként tekintenek. Az elismerést a seregszemlén Dévényi Zoltán operatőr vette át.

Szakonyi Noémi Veronika számos díjjal jutalmazott Hat hét című alkotása jelenleg látható a magyarországi mozikban.

Mint felidézik, Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a gyerekről. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult visszakérni. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Szakonyi Noémi Veronika filmje az NFI támogatásával a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült. Az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon - élete első főszerepével - elnyerte a legjobb színésznő díját.

A Hat hét nagydíjat nyert a miskolci CineFesten, a Tallinn Black Nights fesztiválon a Just Film versenyszekció nagydíjával tüntették ki, majd elnyerte a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját a Magyar Filmkritikusoktól.

A Magyar Mozgókép Díjakra nyolc kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit, amelyből Román Katalin a legjobb női főszereplőnek járó díjat nyerte el, továbbá a legjobb elsőfilmnek járó díjat, valamint a diákzsűri díját is a produkció vihette haza - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ