Több magyar film is szerepel az Izmiri Film és Zene Fesztiválon Törökországban
Dátum: 2023. június 19., hétfő, 15:43

Több magyar filmet is vetítenek a pénteken kezdődő törökországi Izmiri Film és Zene Fesztiválon, ahol a zsűrielnök Goda Krisztina lesz, Szabó István pedig életműdíj elismerésben részesül - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t pénteken.

Harmadik alkalommal rendezik meg Törökország harmadik legnagyobb városa, Izmir egyik legnagyobb kulturális eseményét, amelynek középpontjában a zene és a film áll - közölte az NFI.

Idén először, szakítva az elmúlt évek hagyományaival, a török alkotások mellett a szervezők külföldi filmeket is meghívtak az eseményre, a díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Goda Krisztina filmrendező-forgatókönyvíró elnökletével. A programban szereplő alkotásokban központi szerepet kap a zene, a tánc és a művészetek.

A versenyprogramban lesz látható a Habiszti - Csak azért is! című magyar dokumentumfilm, amely egy táncelőadás alapján született. A történet középpontjában egy roma fiú áll, aki táncosként főszereplő a roma holokausztot feldolgozó előadásban, miközben gondolatait rapdalokban fejezi ki. A két történet összekapcsolódik, képet adva egy tehetséges roma fiatal gondolatairól és küzdelmeiről, érvényesülési lehetőségeiről a mai Magyarországon. A film rendezője és producere a Szerelem első vérig és folytatásait jegyző Dobray György.

A fesztivál válogatásában versenyen kívül vetítik Bereczki Csaba Soul Exodus című klezmer dokumentumfilmjét, Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című alkotását is, valamint a Mephisto és a Zárójelentés című filmeket, amelyek alkotója, Szabó István életműdíjban részesül.

A hagyományos klezmerzenét játszó The Brothers Nazaroff nevű formáció áll Soul Exodus című dokumentumfilm középpontjában, a road movie főszereplői a zenén keresztül keresik gyökereiket és identitásukat.

Tcha Limberger ünnepelt hegedűvirtuóz, akiért rajong a külföldi közönség - ő pedig a klasszikus magyar cigányzenéért. Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című dokumentumfilmje a születése óta vakon élő belga zenész életét dolgozza fel - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Aforizmák
„ Mire az ember megöregszik, a gyertya többe kerül, mint a születésnapi torta."
Bob Hope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ