Belgium a díszvendége a szerdán kezdődő 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak
Dátum: 2023. június 20., kedd, 17:09

Belgium a díszvendége, de a kortárs kínai, argentin és német animáció legjobbjait is műsorra tűzi a szerdán kezdődő 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az idei KAFF-on a díszvendég Belgium programja három tematikus részből áll: a Szerelmi történetek és más katasztrófák című blokk csütörtökön, a Tragikus mesék és egyéb vígjátékok pénteken, a Végzetesen gyönyörű című válogatás pedig szombaton látható a kecskeméti Hírös Agóra színháztermében. A kortárs kínai animáció legjobbjait bemutató válogatás - csütörtökön a Malom moziban - leginkább fiatal kínai animációs filmrendezők munkáiból szemezget.

A Stuttgarti Nemzetközi Animációs Fesztivál gyermekeknek szóló merítését pénteken a Hírös Agórában mutatják be. Az ANIMA - Córdoba Nemzetközi Animációs Fesztivál Argentínában kifejezetten az animáció művészi és technológiai dimenzióit helyezi a középpontba. Az onnan érkező filmeket szombaton vetítik a Malom moziban, míg a tavalyi Annecy fesztiválról két csokor is érkezik szintén szombaton a Hírös Agórába.

Nyolc egész estés film van versenyben az idei KAFF-on: az ismert francia gyerekkönyv-sorozat címszereplője elevenedik meg a tavaly Annecy-ban a legjobb film díját elnyerő A kis Nicolas - Eljött a boldogság ideje! című alkotásban. Két díjat is bezsebelt az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az európai filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című film, és a napokban nyerte el Gauder Áron a Kojot négy lelke című munkája Annecyban a zsűri díját.

Látható lesz továbbá a közkedvelt medve és egér páros, Ernest és Celestine A dallamok útján című filmben, valamint a My Grandfather s Demons című alkotás, melyben a nagyvárosban élő Rosa nagyapja váratlan halálával rájön, olyan helyen él, ahol nem érzi, hogy szeretetet kapna. A Nayola az Angolában 25 éven át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja. A Hol van Anne Frank? Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon, míg az idei Annecy versenyprogramjában is futó Műanyag égbolt a jövőbe repíti a nézőt - olvasható a közleményben.

Mint írják, nagyon gazdag az idei KAFF könyves kínálata is. Varga Zoltán Macska-egér játékok című művének bemutatóját szerdán tartják a Katona József Könyvtárban. A kötet Ternovszky Béla munkásságán vezeti végig az olvasót. Szintén a könyvtárban mutatják be másnap délelőtt Orosz István Apakönyvét, amelyben Orosz István író, grafikus saját emlékeivel és archív dokumentumokkal megtoldva Kecskemét legendás tanára, Orosz László irodalomtudós emlékiratát és többkötetnyi naplóját formálta könyvvé.

A Magyarok Hollywoodban könyvsorozat új darabjával, a Pressburger Imre, egy forgatókönyvíró élete és halála című, Kollarik Tamás szerkesztésében megjelent életrajzi művel is megismerkedhetnek az érdeklődők, a Cakó Ferenc életművét bemutató kiadvány bemutatója pedig csütörtökön délután lesz a Hírös Agórában. Kertész Sándor Buborékban beszélők - A magyar képregény 150 éve című kötetét, amely az 1800-as évek fába metszett karikatúra-sorozataitól a digitális rajzolásig mutatja be a képregény magyarországi történetét, szintén csütörtökön a Katona József Könyvtárban ismerhetik meg az érdeklődők.

A KAFF zenei kínálatában szerepel a Kaláka, amely a nyitónapon Kecskemét Főterén játszik, és a Bohém Ragtime Jazz Band, amely pénteken ad koncertet.

Az ingyenes összművészeti fesztivál keretében több tárlat is látható lesz: a Hírös Agórában szerdán Így készült a Toldi mozifilm címmel Jankovics Marcell utolsó munkájáról nyílik kiállítás, a Kodály-teremben a Kojot négy lelke - Teremtés, másként címmel, a 105-ös teremben pedig a Buborékban beszélők: 150 éves a magyar képregény címmel nyílik tárlat.

A Hírös Agórában lesz látható a kecskeméti születésű animációs alkotó és illusztrátor, Ulrich Sári munkáit felvonultató és a 21 éves KEDD stúdió munkásságát bemutató kiállítás is. A 80 éves Haris László tárlatának pedig a Kápolna Galéria ad otthont csütörtöktől.

Az idei fesztivál új kezdeményezése a KAFFFER elnevezésű vásár, amelyen öt művészeti egyetem tehetséges hallgatóinak saját készítésű portékáit árusítják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ