Átadták a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjait
Dátum: 2023. június 26., hétfő, 17:04

Átadták a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjait szombaton a kecskeméti Hírös Agórában.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a fesztivál zárónapján elmondta: a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál jóvoltából Magyarország immáron hosszú esztendők óta viszonyítási pont a világ animációs seregszemléinek térképén. Hozzátette: a fesztivál megerősítést jelent abban, hogy az animáció műfaja nemzetközi szinten dinamikusan fejlődő, energikus művészeti ág, amelyhez Magyarország is aktívan hozzájárul.

Az államtitkár hangsúlyozta: a filmgyártás, a mozgókép művészete napjaink talán legfontosabb, legnagyobb befolyásoló erővel bíró kultúraközvetítő eszköze. A szellemi teljesítmény, a kultúra és a művészet egyik legfőbb szerepe az identitás megőrzése és megerősítése - mondta.

Závogyán Magdolna szerint "ez a nagymúltú seregszemle olyan mint egy kaleidoszkóp: a versenyművek színes ékkövekként rajzolják meg a kortárs animációs művészet keresztmetszetét.

Az idei megmérettetésen 111 versenyalkotást neveztek, és 20 kategóriában osztottak ki díjakat.

A fesztivál nagydíját, a közönségdíjat és a legjobb egészestés európai film díját is Gauder Áron A Kojot négy lelke című alkotása nyerte, utóbbit megosztva kapta Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmjével.

A legjobb magyar egész estés játékfilm Pannónia-Matolcsy-díját Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta a Műanyag égbolt című filmjének ítélte oda a zsűri.

A legjobb európai tévésorozatnak Inés Bernard Espina, Mélody Boulissiere és Clémentine Campos Patouille és az ejtőernyős magok című akotása bizonyult. A legjobb rövidfilmnek járó díjat Hegyi Olivér A szív kertje című munkája kapta.

A legjobb magyar televíziós sorozat Bálint Ágnes-díját Buzási-Gyopár Orsolya vihette haza a Szerintemezazegész: Szorít a ház című munkájáért. Glaser Kati a Városi legendák: Zongorizmus című alkotása ebben a kategóriában különdíjban részesült.

A legjobb tv-speciál díjat megosztva Vincent Patar és Stéphane Aubier Pánikfalva és a Marc Robinet Télapó hadművelet című munkája kapta.

A legjobb animációs munka díját Hárshegyi Vivien Felhők felett című filmjének ítélték oda. A legszínvonalasabb képi formanyelvért járó díjjal Fábián Nikolett Nyugvó köd című filmjét méltatták. A legjobb forgatókönyv díját Alexander Gratzer vihette haza az In the Upper Roomért

A legjobb diákfilm díját Palotás Adél fények című alkotása kapta, Szucher Ágnes Szerelem a korona idején című filmjéért különdíjban részesült.

A legjobb alkalmazott animáció díját Egely Kati kapta a Canticuénticos: Hogy tudd, szeretlek című munkájáért.

A legjobb első filmnek, csakúgy, mint a legjobb 3 D-s filmnek járó díját idén nem osztották ki.

Az Országos Diák Zsűri díját az európai filmek kategóriában a Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmje kapta, különdíjban részesült Alain Ughetto a Kutyáknak és olaszoknak tilos! című alkotása. Fillér Máténak három munkájáért - Telexikon: Évtizedes közgazdasági tabukat dönt meg a koronavírus, Folkfonics - Szól a kakas és Tót Endre: Miért festek? - különdíjat adtak.

A Magyar Filmkritikusok díját Mira Zénó Fox Tossing című kisfilmje kapta, Hegyi Olivért különdíjban részesítették A szív kertje című munkájáért.

A Junior zsűri díját Csutorás Márton vihette haza a Kigyógyulva című filmjéért.

A kritikai írópályázat nyertese Bárány Bence lett, a második helyen Béres Mátyás, a harmadikon pedig Böhm Norbert végzett

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Országos Diák Zsűri a magyar filmek díját Kühnel-Szabó Anita Apád című rövidfilmjének adta.

A kétévente megvalósuló nemzetközi seregszemle idén június 21. és 25. között zajlott, holnap a közönség újra megnézheti a nyertes alkotásokat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőjét."
Gróf Széchenyi István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ