Karlovy Varyban megnyílt az 57. nemzetközi filmfesztivál
Dátum: 2023. július 3., hétfő, 17:59

Alicia Vikander Oscar-díjas svéd színésznő és producer Firebrand című alkotásának bemutatójával péntek este megnyílt a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 57. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

Alicia Vikander, a Fireband főszereplője az ünnepi esten átvette a filmfesztivál elnökének díját. Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál színész pedig Kristályglóbuszt kapott a nyitógálán a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.

Az új-zélandi születésű Russell Crowe pénteken zenészként is bemutatkozott a közönségnek. A filmszemle megnyitójának helyet adó Thermal szálló előtti téren másfél órás nagy sikerű koncertet adott Indoor Garden Party nevű együttesével.

A kilencnapos seregszemlén mintegy 60 ország alkotóinak 143 filmjét láthatják az érdeklődők.

A fesztivál versenyszekciójában idén a szokásos tizenkét film helyett tizenegy alkotás méretteti meg magát, miután Kína néhány napja visszahívta összes filmjét a szemléről. A prágai sajtó szerint ez a megromlott cseh-kínai diplomáciai viszony következménye. Magyar film idén nincs a versenyprogramban.

A filmeket nemzetközi zsűri fogja elbírálni, az ünnepélyes díjkiosztót július 8-án este tartják. A fő versenyprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár.

Míg az elmúlt években a nemzetközi filmfesztivál költségvetése 130-150 millió korona (2,08-2,4 milliárd forint) között mozgott, az idén ez az összeg 190 millió koronára (3,04 milliárd forint) emelkedett - közölték a szervezők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ