A Háromezer számozott darab is indul a palicsi filmfesztivál fődíjáért
Dátum: 2023. július 6., csütörtök, 15:23

Császi Ádám Háromezer számozott darab című alkotása is versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért július 15. és 21. között - olvasható a rendezvény honlapján.

A Háromezer számozott darabban öt, nehéz sorsú roma fiatalt ismerhetünk meg, akiknek az életéről színházi előadás készül. A darabot meghívják egy neves német fesztiválra, emiatt pedig a szereplők kénytelen szembenézni múltjukkal és a rasszista sztereotípiákkal. A film realista és abszurd elemekkel mossa el a határt valóság és fikció között.

A színházi társulatról szóló magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

A 30. palicsi filmfesztivál versenyprogramjába egyebek mellett bekerült még a Johnny Depp főszereplésével készült, Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film, a brit Ken Loach talán utolsó filmje, a The Old Oak, Christian Petzold új filmje, a Tűzpiros égbolt, valamint Robert Schwentke Senecája John Malkovich főszereplésével.

Az időszerű problémákkal foglalkozó, Párhuzamok és ütközések című szekcióban mutatják be Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok, valamint Prikler Mátyás Hatalom című alkotását.

A fesztiválon idén is külön válogatást szentelnek az új magyar filmeknek. Ebben a szekcióban vetítik Deák Kristóf Az unoka című thriller-drámáját, Tősér Ádám Blokádját, Sopsits Árpád Mellékszereplők című filmjét, Rohonyi Gábor Szia életem! című édes-bús vígjátékát, valamint Tiszeker Dániel és Lévai Balázs nosztalgikus komédiáját, a Nyugati nyaralást.

A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat Bogdan Dikli szerb színész, valamint Andreas Dresen német rendező érdemelte ki. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda.

A palicsi filmes ünnepen tizenhat kategóriában több mint 150 filmet mutatnak be.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ