Császi Ádám kapta a legjobb rendezőnek járó díjat a palicsi filmfesztiválon
Dátum: 2023. július 26., szerda, 10:18

Háromezer számozott darab című alkotásával Császi Ádám nyerte el a legjobb rendezőnek járó Palicsi Torony díjat a 30. Nemzetközi Palicsi Filmfesztiválon - jelentették be a szervezők pénteken.

A Háromezer számozott darabban öt, nehéz sorsú roma fiatalt ismerhetünk meg, akiknek az életéről színházi előadás készül. A darabot meghívják egy neves német fesztiválra, emiatt pedig a szereplők kénytelen szembenézni múltjukkal és a rasszista sztereotípiákkal. A film realista és abszurd elemekkel mossa el a határt valóság és fikció között.

A zsűri indoklása szerint Császi Ádám a többi között felforgató és kemény hozzáállásáért kapta a díjat, valamint azért, mert arra kényszeríti a nézőket, hogy szembesüljenek mindazzal, ami elől inkább menekülnének.

A legjobb filmnek járó Arany Torony díjat Christian Petzold német rendező Tűzpiros égbolt című alkotásának ítélték oda.

A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat Bogdan Diklic szerb színész, valamint Andreas Dresen német rendező kapta. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda.

A palicsi filmes ünnepen tizenhat kategóriában több mint 150 filmet mutattak be.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ