Tizenegy napos lesz idén a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF)
Dátum: 2024. március 17., vasárnap, 12:37

Egy nappal hosszabb, tizenegy napos lesz idén a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a szemle 23. kiadása június 14. és 24. között zajlik - közölték kedden az MTI-vel a szervezők.

Mint írták, az eddigi gyakorlattól eltérően azért döntöttek a hosszabbítás mellett, mivel június 24-én az ortodox pünkösdöt ünneplik Romániában, ami hivatalos szabadnap. A szervezők szerint a ráadásnapon a fesztivál legkedveltebb és legtöbb díjat nyert filmjeit láthatja majd a közönség, és meglepetésekkel is készülnek.

A filmszemlén idén is több száz alkotást vetítenek mozikban és szabadtéri helyszíneken, de élőzenés vetítések, koncertek is lesznek, a meghívottak között ismert sztárok is szerepelnek.

A szervezők a rendezvényre több mint 150 ezer nézőt várnak. Emlékeztetettek, hogy a TIFF jelentős számú turistát is vonz a városba, egy felmérés szerint a nem kolozsvári nézők 70 százaléka kimondottan a filmszemle miatt látogat nyár elején Erdély fővárosába. A fesztivál idei kiadására már elkezdődött a bérletek árusítása.

A TIFF szervezői kedden a Smart7 versenyszekcióban részt vevő filmeket is ismertették, mely tavaly szerepelt először a filmszemle programjában. A Smart 7 hálózat a hasonló célokkal és látásmóddal rendelkező kisebb európai filmszemléket kapcsolja össze, hogy közösen tudják alakítani a filmipar és a fesztiválkultúra jövőbeli trendjeit.

A TIFF mellett az alapítók között található a lengyelországi New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál, a portugáliai IndieLisboa Nemzetközi Filmfesztivál, a görögországi Szaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, a spanyolországi Filmadrid Nemzetközi Filmfesztivál, az izlandi Rejkjavik Nemzetközi Filmfesztivál, a litvániai Kino Pavasaris Vilnius Nemzetközi Filmfesztivál.

A versenyszekcióba olyan európai fiatal filmesek alkotásait ajánlják, akik eredeti ötleteikkel, bátor hangjukkal tűnnek ki. Romániát a Gabi Sarga - Catalin Rotaru alkotópáros Where Elephants Go című fekete komédiája képviseli a programban, melynek premierjét márciusban tartják a vilniusi filmfesztiválon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„Az egyetlen hasznos hazugság a gyógyszer."
Platón
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ