Az Annecy animációs fesztiválra kapott meghívást Traub Viktória filmje
Dátum: 2024. március 20., szerda, 13:38

Az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába kapott meghívást Traub Viktória Cipők és paták című új alkotása.

Az idén június 9. és 15. között zajló fesztivál szervezői több mint 3000 nevezésből választották ki az idei versenyfilmeket - közölte hétfőn a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

Traub Viktória filmje egy szürreális, hibrid, ember-állat lényekkel benépesített világban játszódik, és a kapcsolódás, a megfelelések, az önelfogadás dilemmáit vizsgálja. Főhőse Paula, a kentaurlány kisvárosi pedikűrösként emberi lábakra vágyik. Amikor megismerkedik Arnolddal, a krokodilférfival, első látásra egymásba szeretnek. A 2D rajzanimációs technikával készült rövidfilmhez egyedileg készített digitális ecsetekkel festett textúrák anyagszerű hatást keltenek, ez jól kiegészíti és hitelessé teszi a szürreális karaktereket.

A rendező szerint a cselekmény a két főszereplő kudarcra ítélt szerelmének története, mert amíg a kentaurlány emberi lábakról álmodik, a ló a saját identitását tagadja meg, a krokodilférfi pedig a ragadozó karakterét próbálja elnyomni magában. "A filmben az elfojtás és megfelelési kényszer anatómiája foglalkoztatott, illetve az a kérdés, hogy ha a szerelem és az önelfogadás konfliktusba kerül egymással, melyik kerül ki győztesen" - idézi a közlemény a rendezőt, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett 2008-ban és jelenleg az egyetem doktorandusz hallgatója multimédia szakirányon, valamint az egri Eszterházy Károly Egyetem tanársegédje. Az alkotó 2008 óta szabadúszó tervezőként és animációs rendezőként dolgozik. A Vastojás és a Sellők és rinocéroszok című filmjei a világ számos fesztiválján szerepeltek sikerrel, utóbbit a Magyar Filmkritikusok Szövetsége 2018 legjobb animációs filmje díjával tüntette ki.

A Cipők és paták az NFI támogatásával a Pi Produkció gyártásában készült a Solaz Media és a Paprika Studios koproducerekkel, továbbá a TV Paint támogatásával. Zenéjét Kalotás Csaba jegyzi, a forgatókönyvet a rendező Bak Zsuzsannával és Dus Polettel közösen írta, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Akinek nincs szíve, az csak a fülére hallgat."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ