Hat televízió- és streaming szolgáltatásra készülő film gyártását támogatja az NFI
Dátum: 2024. március 23., szombat, 6:32

Hat televízió- és streaming szolgáltatásra készülő film gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI), amelyek között megtalálható az erdők élő rendszerét feltáró természetfilm, az elmúlt húsz év filmiparát áttekintő dokumentumfilm és a Szalay András hangszerfejlesztő mérnökről készülő portréfilm.

A Nemzeti Filmintézet 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek - emelik ki az NFI MTI-hez eljuttatott közleményében.

A döntőbizottság ezúttal öt dokumentumfilm és egy animáció gyártására szavazott meg támogatást.

Portréfilm készül a nemzetközi hírű hangszerfejlesztő mérnökről, Szalay Andrásról, aki első szintetizátorát egy kép alapján készítette, először írt házi számítógépre zeneszerző programot, azóta több mint ötven stúdióeszközt tervezett és nevéhez számos újítás és szabadalom fűződik. Az Alkotó munkacímmel készülő portréfilm rendezője Koblicska Örs Péter. A film, amelynek gyártója a Szupermodern Stúdió Kft., 144,55 millió forint NFI-támogatást nyert el.

Takács Rita Az utolsó Rengeteg címmel forgat természetfilmet, amelyben az erdők komplex, élő rendszerét tárja fel. Az alkotás bemutatja hogyan kapcsolódnak egymáshoz az erdőben élő élőlények csoportjai, hogyan tudja az erdő önmagát időről időre átformálni a folyamatos megújulás érdekében, és milyen hatással van az ökoszisztémákra az ember drasztikus behatása - írják az ismertetőben. Az alkotás a Filmdzsungel Kft. gyártásában az NFI 28 millió forintos támogatásával készül.

Aranyszem címmel rendez Novák Emil dokumentumfilmet, amely kiemelkedő alkotók élettörténetein keresztül nyújt visszatekintést az elmúlt 20 év magyar filmiparára. A Filmkontroll Kft. gyártásában készülő alkotás 25 millió forint NFI-támogatást nyert el.

Vákár P. Arthur politikus és fia, Vákár Tibor, Ybl-díjas építészmérnök a Trianon utáni Erdély és Magyarország történetében két olyan elkötelezett örmény származású gyergyói volt, akiknek közéleti és szakmai szerepvállalása nemcsak Gyergyóban, hanem Erdélyben és Magyarországon is megmutatkozott. A világháborúk, menekülések és kisemmizés ellenére a magyarságért mindvégig elkötelezett kormánytanácsos és fia életét dolgozza fel Zsigmond Attila dokumentumfilmje, az Emelt fővel. A film gyártója a Rex Video SRL,az alkotás 10,5 millió forint NFI-támogatással készül.

Pozsgai Zsolt Annabell címmel rendez dokumentumfilmet, amely az állapotos hajléktalan nők sorsát járja körbe egy konkrét eset alapján. Az alkotók célja nem a riasztó valóság hangsúlyozása, hanem annak bemutatása, hogy a nehéz helyzetbe került emberek számára is létezik remény, a szélsőséges helyzetből is fel lehet állni - írják az ismertetőben. A film a MoVi Alapítvány gyártásában készül, az NFI 23 millió forintos támogatását nyerte el.

Találkozás címmel készül a Kecskemétfilm stúdió legújabb alkotása Szoboszlay Eszter rendezésében. Az animációs film megmutatja, hogy egy valaha barátságos, ám a jelenben az összedőlés határán álló társasház egymástól elszigetelődött lakói hogyan értik félre saját vágyaik szerint, ha egy félig elmosódott üzenetet kapnak. A Kecskemétfilm Kft. gyártásában készülő film a pályázaton 20 millió forint NFI-támogatást nyert el.

A támogatásokról további információ a https://nfi.hu/mozgokepszakmai-tamogatas/televizios-palyazatok/nyertes-palyazatok-1 linken érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ