Szófiában díjazták a Lefkovicsék gyászolnak című filmet
Dátum: 2024. március 28., csütörtök, 11:38

Breier Ádám első mozifilmjét, a Lefkovicsék gyászolnak című alkotást a filmkritikusok nemzetközi zsűrije, a FIPRESCI a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjének válaszotta a hétvégén - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) kedden az MTI-vel.

Neves amerikai fesztiválokat követően a 28. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon is tetszést aratott a Lefkovicsék gyászolnak című, Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült új magyar film. A bolgár fővárosban a filmkritikusok nemzetközi zsűrije, a FIPRESCI díjazta Breier Ádám első mozifilm rendezését a fesztivál legjobb filmjeként a hétvégén - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Breier Ádám filmjének történetében Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

A film forgatókönyvét Breier Ádám, Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi. A Lefkovicsék gyászolnak operatőre Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez.

A Lefkovicsék gyászolnak a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült. Breier Ádám alkotása február vége óta látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában és már több mint 25 ezren váltottak rá jegyet - közölték.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ A pesszimista azt hiszi, hogy minden nő könnyelmű, az optimista reméli."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ