Csütörtökön kerül a mozikba A boldogság ügynöke című film
Dátum: 2024. május 3., péntek, 19:45

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című, magyar-bhutáni koprodukcióban készült filmje csütörtöktől látható a hazai mozikban. Az alkotás a hétvégén San Franciscóban közönségdíjat nyert, és Mexikóvárosban is vetítették.

A filmet forgalmazó Mozinet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Zurbó Dorottyát idézik, aki elmondta: a film látható volt a Sundance Mexico Fesztiválon, valamint ezzel párhuzamosan a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztiválon (SFFILM Festival) is vetítették, ahol a közönségdíjat nyerte el. Amerika legrégebbi filmfesztiválját 1957 óta rendezik meg minden tavasszal, két héten át vetítik a világ filmtermésének legjavát.

"Nagyon nagy öröm nekünk, hogy a film ennyi fesztiválon szerepel és ilyen sokan kíváncsiak rá világszerte" - idézik a Zurbó Dorottyát, aki elmondta: olyan sok meghívás érkezik, hogy Arun Bhattarai rendezőtársával felosztották a fesztiválokat, hogy ki hova utazik.

"Ő San Franciscóba kísérte a filmet és onnan Sydneybe utazik, míg én Mexikó után Barcelonába" - mondta, kiemelve, hogy a DocsBarcelonán nyitófilm lesz A boldogság ügyöke, a New York-i Margaret Mead Filmfesztiválon zárófilm.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követték A boldogság ügynöke című filmben. A mindössze 700 ezer embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom "boldogságindexét".

A film több országban is mozikba kerül: köztük van az Egyesült Királyság, Írország, Németország, Ausztria, Ausztrália, Új-Zéland, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, Belgium, Izrael, Hongkong, Makaó, Tajvan.

A boldogság ügynöke a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült.

A film producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ