Bemutatták a Sorsfordítók című animációs sorozat újabb részeit
Dátum: 2024. május 22., szerda, 10:01

Bemutatták a Nemzeti Örökség Intézete Sorsfordítók című, fiataloknak szóló animációs sorozatának újabb öt részét szerdán a budapesti Corvin moziban.

Az immár 10 részes sorozat 3-4 perces epizódjai olyan magyar hősöket mutatnak be, akik embertársaik és hazájuk védelme érdekében bárkivel és bármivel képesek voltak szembeszállni - hangzott el az új részek premierjén.

Az újabb epizódok Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, Szentgyörgyi Dezső, a legsikeresebb magyar vadászpilóta, Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, Tóth Potya István futballedző és embermentő mellett Bibó István politikus alakját elevenítik fel.

A vetítést követően kerekasztal-beszélgetést rendeztek a hősök életéről, munkásságuk, életútjuk jelentőségéről és arról, hogy hogyan lehet a fiatalok elé példaképeket állítani.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: a történelmi múlt megismertetése nagy feladat, mindez akkor működik jól, ha a fiatalok azonosulni tudnak egy-egy motívummal vagy akár az egész személyiséggel, akit eléjük állítanak.

Hangsúlyozta, hogy céljuk legnagyobb hőseink példáját, üzenetét közelebb hozni a mai fiatalokhoz, ezért kezdtek egy, a középiskolás korosztálynak szóló, a közoktatásban is használható animációs kisfilmsorozat készítésébe.

Elmondta: az első öt részt már bemutatták, és készül a harmadik öt epizód is. Kiemelte: a most bemutatott filmek mind az öt hősét összeköti az a motívum, hogy nem szabad félni.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy ismeretet átadni, érzelmi kapcsolódást létrehozni, üzenetet eljuttatni 3-4 percben nagy kihívást jelent. A kisfilmben mégis sikerült bemutatni Bibó István politikai gondolkodót, a magyar nemzeti hőst.

Kiemelte: az életműből azt tartja lényegesnek, hogy van egy olyan autonóm gondolkodó, aki a politikai szabadság teljes hiánya közepette is megőrizte belső szabadságát, erős erkölcsi tartását, felelősen végiggondolt nehéz kérdéseket. A Bibó-életműben ez az örökség - hangsúlyozta.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Apor Vilmosról szólva kiemelte: a film megértette, hogy a vértanúk nem születnek, nem is hirtelen lesznek, hanem azzá válnak. Sok apró döntés formálja őket, tudatosan vállalják sorsukat, készek akár az életüket is feláldozni másokért. Ez Boldog Apor Vilmos esetében szépen kirajzolódik - mondta, hozzátéve: a vértanúság helyszínén, a püspökség pincéjében készítettek egy kiállítást, ahol bemutatják életútját.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: ahogy vértanúnak, sorsfordítónak sem születik senki. Hugonnai Vilmában olyan mélyen dolgozott az a vágy, hogy másokon orvosként segítsen, hogy felvette a kesztyűt. Kiemelte, hogy az orvosnő nem adta fel céljait, kitartása példaértékű. "Ha valami motivál, azt soha ne adjátok fel" - mondta a hallgatóságban ülő fiataloknak.

Hugonnai Vilma tudott dönteni - tette hozzá, kiemelve, hogy ez óriási dolog, hiszen minden döntésnek súlya és következménye van. Hangsúlyozta, hogy Hugonnai Vilma az első magyar orvosnőként szolgálatával másoknak is lehetőséget adott arra, hogy szolgáljanak, kitaposta az utat nekik, így vált számukra sorsfordítóvá.

Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka Szentgyörgyi Dezső vadászpilótáról szólva kiemelte: egy hatalmas árba, a magyar katonahősök sorába illeszkedik személye. Úgy fogalmazott, hogy a magyar hadtörténelem öregebb, mint az államiság, valójában egy sikertörténet, maga a létünk a bizonyíték erre. Azt, hogy itt vagyunk, a fegyvernek köszönhetjük és annak a végtelen bátorságnak és önfeláldozásnak, aminek az egyik megtestesítője Szentgyörgyi Dezső - hangsúlyozta.

Szöllősi György, a magyar futball nagykövete, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke a művészet és a példaképek nevelő erejéről beszélt. Mint mondta, e nélkül az inspiráció nélkül nem működne a világ. A nevelésben a legfontosabb olyan példaképek állítása, akik megérintik az ember lelkét - hangsúlyozta Tóth Potya István futballedzőről és embermentőről szólva, a szintén tragikus sorsú Weisz Árpád és Egri-Erbstein Ernő magyar futballedzők alakját is felidézve.

A Salt Communications munkatársaival közösen készített kisfilmeket a Sorsfordítók YouTube-csatornán lehet megnézni.

A sorozat következő öt része az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójához kapcsolódva olyan hősöket mutat be, akik a magyar szabadságért küzdöttek. Köztük van Batthyány Lajos, Maderspach Károlyné, Irányi Dániel, Leiningen-Westerburg Károly és Perényi Zsigmond.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A rossz, amit elkövetünk, nem zúdít ránk annyi üldözést és gyűlöletet, mint jó tulajdonságaink."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ