Egyedi kínálat és japán szekció is lesz a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon
Dátum: 2024. május 22., szerda, 10:27

A többi filmfesztiváltól eltérő, egyedi kínálat és japán szekció is várja a közönséget a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) június 14-24. között - jelentették be kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti igazgató a TIFF-házban számolt be az ortodox pünkösd miatt idén tíznaposra bővült fesztivál programjáról, melyen 196 alkotást vetítenek.

Mihai Chirilov szerint a hivatalos versenyprogramban nem szokványos, nonkonformista szereplőket felvonultató filmek szerepelnek, melyek a szereplők társadalmi nyomásra adott válaszairól, kapcsolódási, kiteljesedési vagy függetlenedési szükségleteiről szólnak. Sok a korunk problémáinak erkölcsi vetületeit boncolgató film, melyek a háború mellett a mesterséges intelligencia és az eutanázia kérdéseit firtatják - mondta.

A versenyprogrammá avanzsált What s Up, Doc? dokumentumfilmes szekcióról elmondta: a többi filmfesztiváltól eltérő alkotásokat igyekeztek beválogatni, így az egyfajta "menedékként szolgál" a túl sok politikai témájú dokumentumfilm után. Felidézte, hogy a TIFF mindig is az alternatív, hibrid dokumentumfilmeket részesítette előnyben.

A Transilvania trófeáért zajló versenyprogramban 12 nagyjátékfilm, a nem hagyományos dokumentumfilmek versenyében 10 alkotás szerepel. Idén is van magyar versenyfilm a kolozsvári filmszemlén, Révész Bálint és Mikulán Dávid Kix című dokumentumfilmje a felnőtté válásról szól, 12 évig forgatták az alkotók.

Külön szekciót szentelnek idén a japán filmművészetnek: nyolc filmet láthat a közönség a legújabb alkotásoktól a nagy klasszikusokig. A japán filmekhez kapcsolódva manga-, origami- és ikebanaműhelyt is tartanak, és a japán teaszertatással is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Tudor Giurgiu közölte: a programban az idei nagy sporteseményekre való tekintettel sporttal foglalkozó szekció is helyet kapott.

A román filmek kategóriájában díjazott és Kolozsváron debütáló alkotások is láthatók, itt mutatják be a Marin Preda román író regényéből készült Morometii-trilógia harmadik részét. Emanuel Parvu Cannes-ban versenyző Három kilométer a világ végéig című alkotása is látható lesz, de Radu Jude rendező Ne várjatok túl sokat a világvégétől című filmjét, Románia idei Oscar-nevezését és az Ilie Nastase román teniszezőről szóló Nasty című dokumentumfilmet is levetítik.

Kolozsvárról szóló film is lesz az idei TIFF-en: Dan Curean egy kolozsvári padláson talált filmtekercsek története alapján idézi meg a múlt század elejének Kolozsvárját, értékeit és állítja szembe a mai modern várossal. A rövidfilmes szekcióban húsz alkotás lesz látható, köztük kolozsváriak is.

A Magyar Filmnapok keretében tíz alkotást vetítenek, a többi között Moldovai Katalin Elfogy a levegő című, egy tordai tanárnő történetét feldolgozó filmjét, Hajdu Szabolcs Kálmán-napját vagy Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című alkotását.

Az idei fesztivál mottója - In a reelationship - a filmekkel való kapcsolatra és a TIFF közösségi médiában zajló kampányára is utal. A korábban filmek előtt levetített videóklipek helyett a fesztivál az egyes filmekhez kapcsolódó reelvideókat közöl, melyekhez a nézők is kapcsolódhatnak.

A TIFF nyitógáláját idén is a Főtéren tartják, a Dogman című francia film vetítésére 3000 nézőt várnak. A filmfesztivál programja a tiff.ro holnapon böngészhető.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ