Elindult Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát forgatása
Dátum: 2024. május 22., szerda, 10:41

Tony Leung Chiu-Wai szereplésével elindult Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát forgatása, jelentették be a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon - áll a produkció MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik a 42 napos forgatás.

Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó most készülő szerzői alkotása érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve. A Csendes barát érzékeny és filozofikus párhuzamot von növény és ember kapcsolata között.

A film egyik fontos szereplője Tony Leung Chiu-Wai, akit a magyar közönség is ismer Wong Kar-Wai filmjeiből. Mellette olyan, nemzetközileg is ismert színművészek láthatók majd a vásznon, mint Luna Wedler (A feleségem története, Kékről álmodom), Johannes Hegemann (Új lehetőségek-sorozat), Sylvester Groth (Becstelen brigantik, Sötétség-sorozat), Rainer Bock (A fehér szalag), Martin Wuttke (Becstelen brigantik) és A feleségem története főszereplője, Léa Seydoux (Adéle élete, Spectre - A Fantom visszatér, Nincs idő meghalni).

A német-francia-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotás a tervek szerint 2025 második felében kerül Európa szerte a mozikba, Magyarországon a Mozinet forgalmazásában.

Egy idős fa áll egy botanikus kert közepén. Magányos, ahogy a kert többi lakója is - sok ezer kilométerre eredeti élőhelyüktől, hogy megcsodálhassuk, megfigyelhessük őket - olvasható a film szinopszisában. A film három történetet mesél el, ember és növény három tétova találkozását, amikor ez a kétfajta, radikálisan különböző érzékelés egy pillanatra igazán összekapcsolódik. Emberi hőseink, akárcsak a kert növényei, kívülállók, magányos lelkek. És épp úgy vágynak a kapcsolódásra, ahogy ők - áll a film ismertetőjében.

A Csendes barát forgatása során május 28-án költözik a stáb Magyarországra, ahol mintegy 21 napot dolgoznak. Többek között olyan helyszíneken rögzítenek jeleneteket, mint a Pálos rendi könyvtár, az alcsúti és a sellyei arborétum, valamint a budapesti Fűvészkert. Az utómunka jelentős része is Magyarországon zajlik.

A közleményben Enyedi Ildikót idézik, aki elmondta: amíg nem készül el egy film - és a forgatás után még majdnem egy teljes év utómunka zajlik -, az ember eltűnik a világból és abban a különleges, a stábtagokkal és a színészekkel közösen létrehozott burokban létezik, ami a film világa. "Sok nehéz, de szép helyzet, sok adrenalin, erős, mély találkozások új kollégákkal és a régi szövetség elmélyülése a régiekkel... csodálatos, kivételezett helyzet. Most éppen ez van... boldog vagyok, hogy ismét átélhetem" - mondta a művész.

Mécs Mónika producer hozzátette: Enyedi Ildikóval a Csendes barát a harmadik közös munkájuk, amely méltó folytatása lesz a Testről és lélekről és A feleségem története című filmjeiknek. "Szívemhez különösen közel áll az a gondolat, ami a filmet is körbelengi, hogy mindannyian össze vagyunk kapcsolódva, még ha nem is sejtjük vagy tudunk róla" - mondta, kiemelve: az a tény, hogy ennyi helyről és módon érkezik a film támogatása és mellé álltak olyan neves produkciós cégek, mint a német Pandora Film vagy a francia Galatée Films, reménnyel tölti el őket, hogy sokak számára értékes alkotást készítenek.

A film egyik fontos szereplője az idei Velencei Filmfesztiválon életműdíjjal kitüntetett Tony Leung Chiu-Wai, aki 2000-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Wong Kar-Wai Szerelmere hangolva című filmjében nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó díjat. Játszott a rendező olyan további sikerfilmjeiben, mint a 2046 és A nagymester, dolgozott Ang Lee-vel (Ellenséges vágyak), Zhang Yimou-val (Hős), John Woo-val (Vörös szikla), de látható volt a Szigorúan piszkos ügyek-trilógia főszereplőjeként, valamint a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája című Marvel produkcióban.

A Csendes barát forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Pálos Gergely, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Peri De Braganca, a VFX Supervisor Klingl Béla.

A film a német Pandora Film, a francia Galatee Films és a magyar Inforg-M&M Film koprodukciójában készül. A producerek Reinhard Brundig, Nicholas Elghozi és Mécs Mónika. A film teljes költségvetése 10,5 millió euró.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ