Mintegy kétszáz alkotást neveztek a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra
Dátum: 2024. június 6., csütörtök, 9:17

Mintegy kétszáz alkotást neveztek az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztiválra, melyet októberben rendeznek Szegeden - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint idén három kategóriában várták a nevezéseket: nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket küldhettek a hazai és nemzetközi alkotók. A sorban nyolcadik operatőrfesztivál egyik kiemelkedő eredménye, hogy az előző évekhez képest jelentősen nőtt a nevezett nagyjátékfilmek száma: 29 alkotás érkezett a felhívásra, melyek között európai, ázsiai és tengerentúli alkotások egyaránt megtalálhatóak.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál szervezői a kezdetek óta jelentős hangsúlyt fektetnek a magyar filmek és ezzel a hazai operatőrök munkásságának reprezentálására. Az elmúlt két évben bemutatott szerzői filmek - beleértve az Inkubátor program keretében megvalósuló műveket és a három legsikeresebb, egészestés dokumentumfilmet is - majd mindegyike nevezett a fesztiválra, így nem túlzás azt állítani, hogy a mezőny az utóbbi időszak legfontosabb hazai filmjeinek legjobbjaiból áll össze.

A beérkezett, mintegy kétszáz alkotásból rangos filmes alkotókból és szakemberekből álló előzsűri választja ki a versenyprogramba kerülő filmeket, melynek eredményét június 17-én hirdetik ki a szervezők a fesztivál honlapján és közösségi médiaplatformjain.

A beérkezett pályaművek nemzetközi nívóját jelzi, hogy számos A-kategóriás fesztivált megjárt alkotás érkezett legyen szó Cannes-ról, Bostonról vagy Berlinről. Az operatőri munkára fókuszáló, független filmes filmmustrát ősszel, október 8 és 12. között tartják a szegedi Belvárosi Moziban, mely a versenyprogram mellett workshopoknak, szakmai beszélgetéseknek, közönségtalálkozóknak és egyéb vetítéseknek, filmes eseményeknek ad otthont - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Erényeink többnyire csak álcázott bűnök. "
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ