Olaszországban díjazták a Kék Pelikant
Dátum: 2024. június 6., csütörtök, 9:19

A legjobb egész estés animációs film díjával ismerték el Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmjét a Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon Olaszországban - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a zsűri indoklásában kiemelte a "cinéma vérité eklektikus újragondolását, amely egyedi és innovatív stílusban ünnepli a szabadságot"

A hétvégén véget ért olaszországi animációs fesztivál a mozis, a transzmédia és a televíziós alkotások javát vonultatja fel évről évre különböző olasz tengerparti helyszíneken, fő szervezője a Rai Com.

A Kék Pelikan valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet néhány csibész barátról, akik kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán.

A hazai mozikban április elején bemutatott film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása, Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

A Kék Pelikan a valós, saját hangjukon megszólaló szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit.

A zenei aláfestést ismert magyar kultzenekarok, többek között a Bonanza Banzai, a Hiperkarma, valamint a Kispál és a Borz biztosítják.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában. A film forgalmazója a JUNO11 Distribution.

A film még látható a magyar mozikban, és hamarosan a kertmozik és más szabaditéri vetítőhelyek műsorán is felbukkan. A hazai mozikban már több mint 15 ezres nézettséget elért alkotás legközelebb az Annecy-i Fesztiválon versenyez.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ