Korom Anna Diamond Beauty című alkotása nyerte a legjobb magyar rövidfilm díját a Friss Húson
Dátum: 2024. június 6., csütörtök, 9:54

A 12. Friss Hús fesztiválon a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm Korom Anna Diamond Beauty című alkotása, a legjobb magyar animációs rövidfilm Kühnel Szabó Anita Apád című munkája lett, a legjobb nemzetközi rövidfilm díját pedig a litván Arnas Balciunas Through Gloom című alkotása kapta - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint szerdán tartották a 12. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál díjkiosztóját, amelyen a legjobb magyar és külföldi film, legjobb animáció és a legjobb színészi alakítások mellett díjazták a legjobb magyar forgatókönyvtervet és filmtervet, valamint számos közönségdíjat és különdíjat is kiosztottak.

A magyar alkotásokat elbíráló zsűri tagjai Rimante Daugelaite, a Vilniusi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál vezetője, Luce Grosjean, a Miyu Distribution alapítója, Lenka Tyrpaková, a Finále in Pilsen filmfesztivál művészeti igazgatója, a Karlovy Vary-i filmfesztivál korábbi válogatója és Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer voltak.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést Korom Anna Diamond Beauty című alkotása kapta. A közlemény szerint egyhangúlag hozta meg döntését a zsűri, amelyre "mély benyomást tett a film merész, mégis érzékeny megközelítése, a vizuálisan lenyűgöző történetvezetés és a főszereplő, Nyertes Zsuzsa erős alakítása".

A legjobb magyar animáció Kühnel Szabó Anita Apád című filmje lett. A legjobb színész díját Beleznai Márk Felfáztam című filmjében nyújtott alakításáért Vetlényi Lili kapta, míg Nagy Zsolt Nagy Kálmán Az utca másik vége című filmjében nyújtott játékáért érdemelte ki az elismerést.

A nemzetközi versenyprogram zsűrije - Mia Avdagic, a Szarajevói Filmfesztivál Talents Sarajevo Projectjének koordinátora, Aneta Ozorek, a Kaboom Animációs Fesztivál művészeti igazgatója és Lukács Péter Benjámin hangmérnök és producer - az Even Though It s Night és a The Miracle című filmeknek ítélte a szekció két különdíját, a legjobb nemzetközi rövidfilm ezer euróval járó elismerését pedig a litván Arnas Balciunas Through Gloom című alkotása kapta.

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Varga Gábor kapta Cicaharc című filmjéért. A Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat díjait Bódi Zoltán Ahová születni kell, illetve Gergely Zoltán Csodálatos fasírt című projektjei érdemelték ki.

A X. Friss Pitch fórum fődíja, a Lovas Nándor-díj idén egymillió forint pénzdíjjal jár, amelyet Hárshegyi Vivien Margareth című pitche nyert. A zsűri indoklása szerint "az animációs film nyelvi sajátosságait egyéni látásmóddal használja ki, s így a pitch alapján reménykedhetünk egy személyes indíttatású, ötletesen és mívesen kidolgozott rövidfilmben".

A zsűri 200 ezer forinttal járó különdíját Vas Marianna Mirhó című filmterve kapta, amely a zsűri szerint "remek alaphelyzetből indulva bont ki egy titokzatos világot, amelyben nagy tér nyílik a színészi játéknak és a vizuális megfogalmazásnak". Különdíjat kapott Dubinyák Réka Szeplőtelen című filmterve és ugyanennek a projektnek ítélték a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját, a KRAFT Rental által felajánlott, eszközbérlésre fordítható egymillió forintos keretösszeget.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját Traub Viktória Cipők és paták című filmje nyerte. A Friss Hús Diákzsűrijének díját Török Marcell Harmadnap című alkotása kapta - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Az, hogy egy tojásra azt mondom, hogy büdös, nem jelenti azt, hogy jobbat tudok helyette tojni."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ