Második alkalommal adták át a Huszárik Zoltán-díjat
Dátum: 2024. június 17., hétfő, 9:20

Átadták a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Veszprémben. Az elismerést Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer posztumusz kapta - közölte az MTVA sajtó és marketing irodája szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a "Huszárik Zoltán-díjat". Az elismerést a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja. A közszolgálati média ezzel a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjjal kíván hozzájárulni a kiváló szakember emlékének megőrzéséhez. Huszárik Zoltán kiemelkedő magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra, és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez. A rangos díjat elsőként Goda Krisztina rendező vehette át 2023-ban.

A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai alapján 2024-ben alapított Huszárik Zoltán-díjat második alkalommal Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producernek ítélték. Az elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a Veszprémi Petőfi Színházban, a család képviseletében fia, Vitézy Péter vette át.

"A Huszárik Zoltán-díjat anno azért alapította a közmédia, hogy az elmúlt évben vetítésre került kimagasló filmes teljesítményt jutalmazza - kicsit idén elkanyarodunk ettől, mert a Huszárik Zoltán-díjat egy olyan filmes, televíziós legendának ajánljuk, aki műfajtól függetlenül alkotott maradandót nem csak a tavalyi évben, de hosszú évtizedeken keresztül" - emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója a díjátadó gálán.

A tájékoztatás szerint alig egy évvel ezelőtt a magyar közmédia és a Nemzeti Filmintézet arra szövetkezett, hogy az elmúlt időszak kiváló magyar filmtermése elsőként a közmédiában kerüljön televíziós vetítésre, legyen az játékfilm, animáció, vagy dokumentumfilm. Csak az elmúlt egy évben csak magyar játékfilmből több mint tízezer percet vetített csak a Duna csatorna, többek között a Magyar Mozgókép Fesztivál színvonalas versenyfilmjeiből válogatva.

"A közmédia számára büszkeség, hogy Vitézy László több mint ötven éves szakmai pályafutása utolsó évtizedében készült filmjeit, mint például a Színésznő, vagy az Énekesnő a Duna csatornán láthatták először a nézők" - hangsúlyozta Pető Zoltán, az MTVA operatív vezérigazgató-helyettese a gálán.

A Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepélyes díjátadóján, a Veszprémi Petőfi Színházban június 15-én 22 kategóriában adták át a legjobb filmes szakembereknek a Magyar Mozgókép Díjakat.

A díjátadó gálát az M5 kulturális csatorna élőben közvetítette, a műsor újranézhető a Médiaklikk.hu oldalon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„Számomra a titkok a lelki élet nagy gyűjtőmedrei, a titkok, amiket az ember magában hordoz, a szeretet, az üdvösség..."
Fellini
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ