A magyar animáció kapja a főszerepet jövőre Annecyban
Dátum: 2024. június 18., kedd, 9:18

A 110 éves magyar animáció kapja a főszerepet jövőre az Annecyi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a világ egyik legjelentősebb animációs filmfesztiváljának hétvégi díjátadó gáláján Marcel Jean művészeti vezető bejelentette, hogy a jövő évi seregszemle a magyar animáció előtt tiszteleg majd, így a magyar animáció - történet, ipar, képzés, kortárs alkotók - 360 fokos panorámában mutathatja meg magát. Emellett magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, kísérőfilmjeit.

A közleményben kitérnek arra is, hogy Magyarország kiemelt szerepét az NFI kezdeményezte a fesztivál elnökségénél a magyar animáció megszületésének 110. évfordulója alkalmából.

A magyar animáció számos sikert aratott a közelmúltban, rekordszámú egész estés mozifilm készült, köztük a Műanyag égbolt, a Kék Pelikan, a Toldi, a Kojot négy lelke vagy a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció. Utóbbi kettő rangos díjakban is részesült Annecyban - emlékeztetnek a közleményben.

Az idei annecyi fesztiválon is szerepeltek magyar alkotások: a Contrechamp versenyben láthatta a közönség Csáki László Kék Pelikánját, a rövidfilmek között Traub Viktória Cipők és paták című alkotását. Az idei seregszemlén bemutatták az Oscar-díjas Michel Hazanaviciusnek a Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilmjét. Az idei zsűri tagja volt Buda Flóra Anna cannes-i arany pálmás és annecy-i Kristály-díjas animáció rendező.

A magyar animáció 110. születésnapjának szentelt emlékévben számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket. Ingyenesen látható a FILMIO kínálatában meglévő összes - közel 100 - klasszikus animáció, köztük A légy, Kovásznai György Habfürdő című kísérleti musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell olyan műfajteremtő filmjei, mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

Az évforduló alkalmából indult a magyaranimacio.hu oldal, amely a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb technikákat, a stábok munkáját, valamint a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannónia Filmstúdiót és a Varga Stúdiót.

A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17-22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ