Magyar rövidfilmek is szerepelnek a kolozsvári filmfesztivál helyi versenyprogramjában
Dátum: 2024. június 18., kedd, 16:10

Magyar rövidfilmek is szerepelnek a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi versenyprogramjában, melybe idén hét alkotást válogattak be - közölték hétfői közleményükben a szervezők.

Mint írták, a Kolozs megye területén élő vagy dolgozó hivatásos és amatőr filmesek népszerűsítését szolgáló versenybe idén 39 alkotást neveztek be. Ezekből hetet tartottak érdemesnek arra, hogy bemutassák a június 14-24. között zajló filmszemlén.

Ezek közé három magyar rövidfilm, Hatházi Rebeka Április huszonhét, Farkas Anna Ágnes Füstös, de nem rossz és Fazakas Lehel Mater noster című alkotása is bekerült. Az alkotásokat - a többi helyi rövidfilmmel együtt - kedden este láthatja a fesztivál közönsége.

A helyi filmesek munkáját segíteni hivatott verseny fődíja 1500 euró, és 10 000 euró értékben a nyertes közvetkező projektjének produkciós költségeit is támogatják. Emellett egy 5000 és egy 1000 eurós különdíjat is átadnak.

A június 24-én záruló fesztivál első hétvégéje számos teltházas vetítéssel zajlott, a szervezők szerint a pénteki nyitógála mellett a bochidai Bánffy-kastély parkjában élő zenés kísérettel levetített Metropolis és Tudor Giurgiu rendező, fesztiváligazgató legújabb filmje, a kolozsvári Főtéren vasárnap vetített Nasty is megtöltötte a nézőteret.

A kolozsvári közönség találkozhatott Daniele Luchetti olasz rendezővel - akinek életműve előtt különdíjjal tiszteleg a fesztivál - és Jojo T. Gibbs amerikai színésznővel is.

Ilie Nastase román teniszcsillag is háromezer néző előtt lépett színpadra a róla szóló Nasty című dokumentumfilm vetítésén, és a versenyprogram, illetve fesztiválprogram számos alkotását is teltház előtt vetítették.

A TIFF hátralévő részében a tíz magyar alkotást felvonultató Magyar Film Napja és több román film vetítése is nagy érdeklődésre tart számot.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ