Ingyenes filmekkel tiszteleg a FILMIO a Mozgókép Fesztivál életműdíjasai előtt
Dátum: 2024. június 24., hétfő, 18:18

Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen nézhetők a Mária-nap, A veréb is madár, a Kaméleon, az Idő van és Kopaszkutya című alkotások a Nemzeti Filmintézet streaming-platformján, a Filmión. A válogatás tisztelgés a Magyar Mozgókép Fesztiválon életműdíjjal kitüntetett Deimanik Tamásné Baba, Elek Judit, Gulyás Buda, Piros Ildikó és Selmeczi György munkássága előtt - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel.

A négynapos programban látható Elek Judit forgatókönyvíró-rendező Mária-nap című filmje 1866-ban játszódik és Szendrey Júlia a központi figurája. A történet szerint Petőfi Sándor özvegyének családja a fiatalabb lány, Mária névnapját ünnepli, miközben mindenki a maga évtizedes sérelmeit hánytorgatja fel. Az alkotást először az Un certain regard programban mutatták be a cannes-i fesztiválon 1984-ben.

Piros Ildikó színművész alakítja Szöszit az 1968-as A veréb is madár című szatirikus vígjátékban, amelyben egy sikeres amerikai üzletemberből és egy szürke kisemberből álló ikerpár tagjai egymás személyiségét ellopva keverednek fergeteges kalandokba. Az alkotásban a kor legnagyobb kabarészínésze, Kabos László alakítja az ikerpár mindkét tagját.

Bemutatják a Goda Kriszta rendezte Kaméleon című thrillert, amely Gulyás Buda operatőr kameráján keresztül a 2000-es évek végi budapesti elit világába kalauzolja a nézőt. A Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Kulka János főszereplésével készült alkotásban egy házasságszédelgő szélhámos kegyetlen játékai tárulnak fel, ahogyan megpróbálja behálózni következő áldozatát, egy gyönyörű és gazdag balerinát.

Ingyenes érhető el a magyar posztmodern film egyik kulcsműve, Gothár Péter Esterházy Péterrel közösen írt, Idő van című drámája, amely egy olyan középkorú férfi története, aki elhatározza, hogy még életében hőssé válik. A Lázár Kati, Bodrogi Gyula, Ruttkai Éva, Cseh Tamás, Cserháti Zsuzsa közreműködésével készült alkotás a westernek és a musicalek világát idézi, Selmeczi György zeneszerző dallamaival.

Mint felidézik, Deimanik Tamásné Baba fénymegadó több évtizedes pályafutása alatt olyan kultikus filmeken dolgozott, mint a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Csinibaba, a Moszkva tér, a Valami Amerika valamint Szomjas György legendás zenés filmszatírája, a Kopaszkutya: a film Schuster Lóránt, Földes László és Deák Bill Gyula főszereplésével egy fiktív külvárosi rockzenekar történetét meséli el.

A közleményben kiemelik, hogy a Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: korunk elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül.

Jelenleg mintegy 1000 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming-platformján, amely mobilon és okostévé-alkalmazásokon keresztül is használható - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Az udvariasság hamis pénz, amelyért valódi értéket kaphatunk. "
Arthur Schopenhauer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ