Oscar-díj - Az amerikai filmakadémia újabb 487 tagot hívott meg soraiba, köztük Mihalek Zsuzsát is
Dátum: 2024. június 26., szerda, 14:31

Az amerikai filmakadémia további 487 taggal akarja bővíteni idén testületét, az újonnan meghívottak között szerepel az idén Oscar-díjjal elismert Mihalek Zsuzsa és Lily Gladstone, valamint Catherine O Hara, Jessica Alba és Sandra Hüller is - számolt be róla szerdán a Variety.com.

Mihalek Zsuzsa díszlettervezőt, aki márciusban a Szegény párák című film díszletberendezőjeként kapott Oscar-díjat, a filmakadémia produkciós tervezői ágazata hívta meg tagjai közé.

Az új tagokkal együtt 10 910-re nő az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) létszáma. Közülük 2025-ben 9934-en szavazhatnak az Oscar-díjak odaítéléséről.

Az idei meghívottak 44 százaléka nő, 41 százalékuk pedig alulreprezentált etnikai és faji közösségekből származik.

A leendő tagok között 19 Oscar-díjas, és 71 Oscar-jelölt művész van. Nyolc filmest a filmakadémia több ágazata is meghívott, köztük Justine Triet-t, az Egy zuhanás anatómiája című film francia forgatókönyvíró-rendezőjét és Iker Catakot, A tanári szoba íróját és rendezőjét. Nekik el kell dönteniük, hogy melyik ágazatba szeretnének kerülni.

A filmgyártás neves szakemberei és veteránjai is szerepelnek a meghívottak listáján, köztük Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA színészszakszervezet fő tárgyalója, Tim League, az Alamo Drafthouse alapítója, Iris Knobloch, a cannes-i filmfesztivál elnöke, Dan Friedkin, a 30West társalapítója és Peter Safran, a DC Studios társelnöke - írta a hollywoodi hírportál.

Bill Kramer, a filmakadémia vezérigazgatója és Janet Yang, a filmakadémia elnöke közös közleményben üdvözölte az új tagokat, akik - mint fogalmaztak - "a világ minden táján jelentős hatást gyakoroltak filmes közösségünkre".

Az új tagok felvételével az AMPAS tagságában tovább nőtt a nők aránya, és elérte a 35 százalékot. A testületben 20 százalék képviseli az etnikai kisebbségeket, és 20 százalék reprezentálja az Egyesült Államokon kívüli országokat és területeket.

A 97. Oscar-díjátadót 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ