Hírek
A 27. Noordeljik Filmfesztivál fődíjával tért haza a frízföldi Leeuwardenből A porcelánbaba . Gárdos Péter legutóbbi filmjét a holland fesztivál versenyprogramjában mutatták be, ahol elnyerte a Matad’or-díjat. A rendezvényen Szőke András Zsiguli című munkáját is levetítették.
Hírek
Az európai Art-mozikat képviselő Európa Cinemas – az európai városokban működő mozik 2005-évi filmkínálatát értékelve – a Budapest Film vezetőjének, Port Ferencnek ítélte oda a „ Legjobb európai filmprogram"-ért járó díjat. Az alábbiakban a díjazott nyilatkozatát közöljük.
Hírek
A halál kilovagolt Perzsiából című film a torinoi filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be a nemzetközi közönségnek is.
Hírek
A Fűrész egyike volt azoknak a filmeknek, amelyek után az emberek szinte könyörögtek a folytatásért, hiszen olyan sok kérdést hagyott megválaszolatlanul. – magyarázza a producer Oren Koules.
Hírek
Kardos Sándor Résfilm-je a legjobb operatőr díjával tért haza Marosvásárhelyről, Gayer Zoltán és Molnár Ferenc A Karusszel rítus című alkotása Genfben a TSR televízió díját nyerte el.
Hírek
Tegnap este Sevillában kihirdették a 2005-ös Európa Filmdíjak jelöltjeit. Az ezer hatszáz Európai Filmakadémia-tag szavazatának értelmében tíz kategóriában hozták nyilvánosságra a jelöltek névsorát. A 2005-ös év legfontosabbnak tartott mozifilmjeinek igen előkelő listáján Koltai Lajos Sorstalanság című filmje a legjobb operatőr és a legjobb zeneszerző kategóriájában kapott jelölést az Európa Filmdíjakra.
Hírek
Az Eros ritka filmtörténeti pillanat: három közepes hosszúságú filmből álló, az erotika és a szerelem témájával foglakozó antológia, a világ három páratlan rendezője, Wong Kar Wai, Steven Soderbergh és Michelangelo Antonioni rendezésében. Mindegyikük a maga egyéni módján közelíti meg az örök misztériumot: Wong egy gazdag textúrájú és fájóan érzelmes, ugyanakkor sikamlós történetet mond el, Soderbergh filmje fanyar humorú, perverz komédia, Antonioni pedig filozofikus meditációval áll elő a férfi és nő közötti szakadékról.
Hírek
Meghívást kapott Svédország elsőszámú rövidfilm fesztiváljára Keményffy Tamás Szerencsés ember című alkotása. A Svéd Filmintézet szervezte nemzetközi mustrára több ezer nevezés közül választották ki azokat filmeket, amelyek versenyre kelhetnek, s a 24. uppsala-i nagydíj sorsa vasárnap este dől el. A rangos megmérettetésen Keményffy Tamás mozija az egyetlen magyar résztvevő.
Hírek
Négy testvér él boldogan az édesanyjával egy tokiói kis lakásban. Mind a négy gyereknek más férfi az apja, sohasem jártak iskolába, ráadásul a főbérlő nem is tud hármójuk létezéséről.
Hírek
A tokiói filmfesztivál versenyprogramjában száll ringbe Pejó Róbert Adrián filmje, október 21-vel kezdődően pedig a Sao Paulo-i filmmustrán hat magyar alkotás mutatkozik be a közönségnek.
Hírek
Elképesztő - címmel gyermek-és ifjúsági filmfesztivál indul a Palace MOM Parkban..
Hírek
Az Európai Filmakadémia igazgató tanácsának döntése értelmében a szeptember 14-én nyilvánosságra hozott EFA-nevezettek listáját Koltai Lajos Sorstalanság című filmjével egészítették ki.
Hírek
Október 21-től forgalmazzák az olasz mozikban Antal Nimród Kontroll című filmjét.
Hírek
A Sevillai Filmfesztiválon Arany Giraldillo díjjal tüntették ki a hétvégén Tarr Bélát. Az indoklás szerint: „ A rendező életműve az európai filművészetre meghatározó erejű hatást gyakorolt és művei örök érvényű alkotások".
Hírek
Ez itt most egy utánlövés: már mindenki látta, le is tolta Jim Jarmusch új filmjét (Broken Flowers, Hervadó virágok). Unta, vontatottnak találta, meg egyáltalán. Mégis nézd meg, de úgy, hogy van még egy film benne, illetve mögötte – az a sztori, amit Bill Murray (zseniális színész) mutat be, - csak egy road movie, mögötte van egy másik: arról, hogy szar ez a világ (amerikai, de általában is, a modern c’est la vie) – de nincs másik.
Hírek
Az elmúlt tíz év magyar filmművészetéből láthat ízelítőt a 11. Kalkuttai Filmfesztivál közönsége. A madridi Kísérleti Filmek Hetén a Hukkle díszbemutatója mellett Fliegauf Benedek és Kenyeres Bálint rövidfilmjei indulnak a versenyprogramban.
Hírek
Khaled és Said, a két palesztin fiatal már gyermekkoruk óta jóbarátok. Egyik percről a másikra kapják a megbízatást, hogy hajtsanak végre egy öngyilkos merényletet Tel Avivban. Miután utolsó éjszakájukat családjukkal töltötték, még elbúcsúzni sincs lehetőségük, és bombákkal a testükön érkeznek a határhoz. A tervükbe azonban hiba csúszik, elszakadnak egymástól, és immár egyedül kell szembenézniük végzetükkel.
Hírek
Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer két, magával ragadó, de egymással homlokegyenest ellenkező természetű fivér, a cinikus Will (Matt Damon) és az álmodozó Jacob (Heath Ledger), akik Grimm testvérek néven lettek híresek szerte a világon. A napóleoni időkben a fivérek a német falvakat járják, és azt állítják magukról, hogy történeteikkel megszabadítják az embereket mindenféle szörnyűséges lidércnyomástól és rémálomtól, ájtatos manóktól és boszorkányoktól. A francia hatóságok azonban rájönnek szemfényvesztő módszerükre és megpróbálják tőrbe csalni őket.
Hírek
Tarr Béla műveinek szentelt különprogram, a 2005-ös év legsikeresebb magyar filmjei és az EFA-jelöltek bejelentése: mindezek és persze még további izgalmak is várhatók a november 4-én kezdődő sevillai filmfesztiválon.
Hírek
Csehországban négy magyar dokumentumfilm, Varsóban két játékfilm, a berlini Interfilm-en három rövidfilm versenyez. Szombat este dől el, hogy lesz-e magyar díjazott régiónk legnagyobb dokumentumfilm mustráján, a 9. Jihlavai Dokumentumfilm Fesztiválon. Jók az esélyeink, hiszen a közép-európai alkotásokat bemutató „Tengerek között” elnevezésű versenyprogramban idén négy magyar rendező munkája is meghívást kapott. Forgács Péter El Perro Negro, Lakatos Róbert Spílerek, Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete és Zsigmond Dezső Csigavár című filmjei versenyeznek Jihlavában.
Hírek
Az Elképesztő – Gyermek és Ifjúsági Filmfesztivál – amelyről korábban már beszámoltunk – vetítési programját olvashatják el az alábbiakban. A fesztivál időpontja ez év október 29-e, helyszíne a Palace MOM Park.
Hírek
November 8-án az elmúlt tizenöt év magyar filmterméséből mutat be izgalmas válogatást a Cottbus-i Filmfesztivál Fókusz nevű programja.
Hírek
Az Elvarázsolt Faluban, jégbe fagyva, mozdulatlanul áll a Bűvös Körhinta. Ez Zuzmor (Végvári Tamás), a gonosz rugólábú varázsló műve, aki azon fáradozik, hogy leigázza, és az örök jég fagyos birodalmává tegye a Földet.
Hírek
Október 21-én, pénteken ismét premier előtti vetítésre invitálják az érdeklődőket az Alexandra Könyvesház Panoráma Termébe (Budapest, V. kerület, Nyugati tér 7.) A kivételesen este 7 órakor kezdődő rendezvényre szeretettel várnak mindenkit, aki még a szombati televíziós adás előtt szeretné látni az 1984 és A Gyűrűk Ura versenyfilmjeit. Lévai Balázs vendégei Ákos és Csányi Vilmos, valamint a filmek alkotói lesznek.
Hírek
A Johanna Bergenben versenyez, s további magyar filmek amerikai filmfesztiválokon, Haifán és Zágrábban is.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Az, hogy egy tojásra azt mondom, hogy büdös, nem jelenti azt, hogy jobbat tudok helyette tojni."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ