Hírek

Négy magyar alkotást, köztük a versenyprogramban Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét is bemutatják a hétvégén kezdődött Les Arcs-i Filmfesztiválon, amelyet tizenötödik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban.

Hírek

Dokumentumfilm, animációs és élő szereplős kisfilmekkel lehet jelentkezniük pályakezdő, elsősorban diák alkotóknak a Budapest Művelődési Központ (BMK) által meghirdetett A mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztiválra.

Hírek

Csütörtöktől vetítik a mozikban a Valami madarak cím magyar vígjátékot, Hevér Dániel első nagyjátékfilmjét, amely Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült - tájékoztatta a forgalmazó Mozinet az MTI-t kedden.

Hírek

Az A24 amerikai filmstúdió négy alkotását láthatja a magyar közönség az A24 - Mozinet Filmfesztivál keretében 2024. január 4. és 7. között a budapesti Toldi moziban, közülük hármat az országos mozibemutató előtt - tájékoztatta a Mozinet az MTI-t.

Hírek

A legjobb animációs film és a legjobb rövidfilm kategóriában is van magyar jelölt az Európai Filmdíjak szombat esti berlini gáláján, amelyen 24 kategóriában adják át a rangos elismerést.

Hírek

Breier Ádám első mozifilmje, a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak a kaliforniai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál jövő év januárban - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

Hírek

Elveszettnek hitt némafilmet mutatnak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban: a frissen restaurált, a maga idejében betiltott alkotás az európai szervezésű A Season of Classic Films projekt keretében december 15-én, pénteken ingyenesen lesz látható, élő zenei kísérettel - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) kedden az MTI-t.

Hírek

Szemem fénye címmel egész estés játékfilmet forgat Mayer Bernadette egy látását elvesztő anya történetéről. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának támogatásával készülő mozifilm főszereplője Für Anikó és Vilmányi Benett - tájékoztatta az NFI az MTI-t.

Hírek

Az Előző életek című dráma kapta a fődíjat a filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett, Gotham díjátadó gálán hétfőn este New Yorkban - számolt be róla a Indiewire.com filmes portál.

Hírek

Hayao Miyazaki legújabb, A fiú és a szürke gém című filmjével kezdődik a november 28. és december 3. között tartó 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hírek

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet szombaton az MTI-vel.

Hírek

Hetedik alkalommal rendezi meg a DUE Médiahálózat a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Nagy Magyar Filmtesztet: a vetélkedő első fordulójában a 14-20 év közti diákok február 8-ig válaszolhatnak a kérdésekre. Az idei filmteszt az elmúlt évek kiváló hazai alkotásaira is fókuszál.

Hírek

Rófusz Ferenc öt filmjét láthatja a közönség november 23. és 26. között az Art+ Cinema moziban.

Hírek

Tíz éve, 2013. december 20-án hunyt el Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Két új történelmi nagyjátékfilmet, a Kazak kaganátus - Az arany trón című és az Öliara című filmeket is vetítik a Kazak Filmnapokon, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek december 19-én és 20-án.

Hírek

A legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját is a francia Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című alkotása nyerte el az Európai Filmdíjak szombat esti berlini díjátadó gáláján. Az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját (Honorary Award) Tarr Béla magyar filmrendező vehette át.

Hírek

A Tomi, Polli és a Varázsfény című bábanimációs film december 21-től lesz látható országszerte a magyar mozikban.

Hírek

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb presztízsű filmfesztiválján, a Sundance-en debütál Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című, magyar-bhutáni koprodukcióban készült filmje - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

Hírek

A magyar filmek közül az év legmagasabb nézettségével indított a hazai mozikban a Semmelweis című film a bemutatását követő első hétvégén.

Hírek

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Hírek

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendezőt választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti tagozatvezetőjének; az alkotó megbízatása 2026. március 31-ig szól - közölte a köztestület az MTI-vel.

Hírek

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.

Hírek

Kilencven éve, 1933. november 28-án született Sára Sándor Kossuth Nagydíjas, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Randidrogos támadásokról, valamint a Ceausescu-diktatúráról készülő dokumentumfilm és Bartók Béla emigrációban töltött éveit bemutató fikciós tévéfilm nyert támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) televíziós és streaming pályázatán.

Hírek

Iskolateremtő pedagógiai tevékenységért Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró kapja az idei Moholy-Nagy-díjat, az elismerést november 30-án adják át - tájékoztatta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) az MTI-t szerdán.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ