Tarkovszkij 25 éve halt meg
Dátum: 2011. december 27., kedd, 8:50
Huszonöt éve, 1986. december 29-én hunyt el Andrej Tarkovszkij szovjet-orosz filmrendező, a múlt század egyik nagy filmművésze, az Andrej Rubljov, a Solaris és a Stalker rendezője.1932. április 4-én született, apja költő, a szovjet irodalom egyik sokat vitatott, zárkózott egyénisége volt. A fiatal Tarkovszkij zenével és festészettel foglalkozott, két évig arab nyelvet tanult a Keleti Nyelvek Főiskoláján, majd geológiai kutatásokat végzett Szibériában.
1961-ben Mihail Romm tanítványaként szerzett rendezői diplomát a moszkvai Filmművészeti Főiskolán. Diplomamunkája, a mély emberi érzékenységről tanúskodó Az én nagy barátom (orosz címe: Úthenger és hegedű) komoly vitákat váltott ki.

1962-ben Romm jóvoltából elkészíthette Vlagyimir Bogomolov Iván című kisregényének filmváltozatát. Az így született Iván gyermekkora - amely Velencében elnyerte az Arany Oroszlánt - korszakhatárt jelentett a szovjet filmművészetben, a sematikus darabok után új hangon jelenítette meg az egyszerű embereknek a háborúban mutatott hősiességét.

1966-ban készült el kétrészes, fekete-fehérben forgatott Andrej Rubljov című filmje, amely az orosz értelmiséget évszázadok óta foglalkoztató lételméleti kérdéseket feszegette. Az ikonfestő életét és alkotói válságát bemutató alkotás történelemábrázolása realista, ugyanakkor önálló epizódokból épült fel. Az árnyalt szellemiség, a mítoszoktól mentes történelemszemlélet sem a nacionalista értelmiség, sem a pártvezetés tetszését nem nyerte el, így a film több évig dobozban hevert. Csak 1969-ben jutott ki - külföldi nyomásra - Cannes-ba, ahol különdíjat kapott.

Tarkovszkij hosszas témakeresés után filmesítette meg 1972-ben Stanislaw Lem Solaris című tudományos-fantasztikus regényét, ez a műve is bölcseleti, erkölcsfilozófiai kérdéseket feszegetett. 1974-ben egy önéletrajzi ihletésű alkotással jelentkezett: a Tükör az egyik legeredetibb szovjet-orosz filmalkotás, a kulturális vezetés ennek forgalmazását is megakadályozta. Az 1979-es Stalkerben (Sztalker) is a lét kérdéseit feszegeti.

Tarkovszkij ezután már külföldön dolgozott, az elszakadás hazájától szükséges, de tragikus döntés volt számára. Bár lételeme az orosz tradíció volt, otthon nem dolgozhatott, az akkori vezetés nem tudta, nem akarta és nem merte támogatni ezt a minden porcikájában orosz művészt. Londonban megrendezte a Borisz Godunovot, a Nosztalgia 1983-ban már Olaszországban készült, s ebben a művében tárta fel leginkább alkotói személyiségét.

1986-ban Svédországban forgatta utolsó, egész életművét összegező filmjét, az Áldozathozatalt. A rendező ekkor már halálos beteg volt, a Cannes-ban elnyert különdíj átvételére sem tudott elutazni. 1986. december 29-én hunyt el tüdőrákban Párizsban, temetési szertartását pravoszláv templomban rendezték és az ottani orosz temetőben helyezték örök nyugalomra.

Tarkovszkij alkotásai hosszú ideig viták középpontjában álltak. A szovjet-orosz újhullám kimagasló képviselője volt, teljesen új nyelvet alkotott a filmművészetben, így lehetővé tette, hogy a való életet álomszerűen érzékelje a befogadó. Életét naplója nyomán Mártirológia címen vitte filmre fia, Andrej. Szűkebb hazájában 2007 óta minden évben Tükör címmel Tarkovszkij-filmfesztivált rendeznek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A műsorpolitika a színház erkölcse."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ