Visszatekintő
Nyolcvan éve, 1932. február 6-án született Párizsban a francia filmes új hullám klasszikusa, Francois Truffaut. A filmművészet "fenegyerekének" meglehetősen mozgalmas, zűrös ifjúsága volt: csavargott, kimaradt az iskolából, s emiatt elmérgesedett a viszonya családjával. Kifutófiúként, majd gyári munkából próbált megélni, s közben egy klubban elmaradhatatlan résztvevője volt minden filmvitának.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1901. december 27-én született Marlene Dietrich, egy korszak szexszimbóluma, a film és a sanzon nagyasszonya. Marie Magdalene Dietrich von Losch fiatalon jutott félárvaságra, anyja ezután egy katonatiszthez ment feleségül. Nevelőapja eszményi német feleséget akart faragni a lányból, aki így megtanult zongorázni, hegedülni, sütni-főzni, franciául beszélni és gyűlölni a porosz drillt.
Visszatekintő
Június 27-én lenne 70 éves Krzysztof Kieslowski, a lengyel és az egyetemes filmművészet egyik legkülönlegesebb alkotója.
Visszatekintő
Százhúsz éve, 1890. december 5-én született Fritz Lang, a világot filmjeiben sötétnek és ellenségesnek, a benne élőket kiszolgáltatottnak látó filmrendező, a Metropolis alkotója.
Visszatekintő
Ötven éve, 1959. november 25-én hunyt el Gérard Philipe, a francia színház- és filmművészet egyik legnépszerűbb alakja.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1984. október 21-én halt meg Budapesten Őze Lajos Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, kiváló művész.
Visszatekintő
Ötven éve, 1959. augusztus 14-én halt meg Jávor Pál színész, aki duhaj természetével, lovagiasságával és emberszeretetével, s főként elragadtató stílusával minden idők egyik legkedveltebb magyar sztárja volt.
Visszatekintő
Húsz éve, 1989. július 27-én halt meg Szirtes Ádám Kossuth-díjas színész, kiváló művész, népi figurák, kisemberek hiteles alakítója.
Visszatekintő
Szex-szimbólum és tv-sztár volt az 1970-es években, majd legalább ekkora visszhangja volt Ryan O'Nealhez fűződő csaknem három évtizedes románcának. Előbb azért harcolt, hogy komolyan vegyék mint színésznőt, élete utolsó éveiben pedig a rákkal vívott küzdelmét tette közüggyé. Farrah Fawcett így, vagy úgy, de mindenképpen nyomot hagy a szórakoztatóiparon.
Visszatekintő
Hatvan éve, 1949. május 17-én halt meg Balázs Béla Kossuth-díjas költő, író, világhírű filmesztéta, A fából faragott királyfi és A kékszakállú herceg várának írója, a Valahol Európában című film forgatókönyvírója.
Visszatekintő
Május 4-én lenne nyolcvanéves Audrey Hepburn, az "őzikeszemű angyal", egy korszak legkedveltebb filmcsillaga.
Visszatekintő
Natasha Richardson ma elhunyt. Szárazon koppanó, alig hihető szavak egy gyönyörű és tehetséges fiatal asszonyról/anyáról – a negyvenhatot töltötte volna be május 11-én -, aki Koltai Lajos Este című filmjében éppen azt játszotta el, miként elbúcsúztatja haldokló (amúgy igaziból is) édesanyját, Vanessa Redgrave-t.
Visszatekintő
Bacsó Péter az utóbbi 50 év magyar filmművészetének egyik kulcsfigurája volt, aki elérte azt, amit rajta kívül talán egy magyar filmrendező sem: kultuszfilmet készített - hangsúlyozta Báron György filmesztéta a szerdán elhunyt Kossuth-díjas filmrendezőre emlékezve.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1986. december 29-én hunyt el Andrej Tarkovszkij szovjet-orosz filmrendező, a múlt század egyik nagy filmművésze, az Andrej Rubljov, a Solaris és a Stalker rendezője.1932. április 4-én született, apja költő, a szovjet irodalom egyik sokat vitatott, zárkózott egyénisége volt. A fiatal Tarkovszkij zenével és festészettel foglalkozott, két évig arab nyelvet tanult a Keleti Nyelvek Főiskoláján, majd geológiai kutatásokat végzett Szibériában.
Visszatekintő
Huszonöt évvel ezelőtt, 1986. július 25-én hunyt el Vincente Minnelli, a múlt század negyvenes-ötvenes éveinek legsikeresebb zenés filmrendezője. Az olasz-amerikai Minnelli családjának minden tagja Oscar-díjas lett: felesége, Judy Garland és lánya, Liza Minnelli szintén megkapta az elismerést.
Visszatekintő
Robert és Edward Kennedy közbenjárására kapott amerikai vízumot a titkosság alól feloldott kormányzati feljegyzések tanúsága szerint Karády Katalin, a Magyarországról 1951-ben kivándorolt színésznő.
Visszatekintő
Ember Judit 75 éves lenne
Ki is volt Ember Judit? Vagy ahogy egyik méltatója, Losonczy Ágnes írta: Mi is voltaképpen az Ember Judit jelenség?”
Visszatekintő
A nyolcvan éve, 1929. november 12-én született Grace Kelly élete olyan volt, mint azok a filmek, amelyekben játszott. Tündöklő filmcsillagból lett valódi hercegné, sokáig élt boldogan a mesebeli kis országban, Monacóban, de a tündérmese tragikus véget ért.
Visszatekintő
Szeptember 7-én lenne száz éves Elia Kazan, kora egyik legkiemelkedőbb és talán legvitatottabb filmrendezője. Szakmailag a legnagyobbak közé tartozott, mestermunkák sora (A vágy villamosa, Édentől keletre, A rakparton) került ki keze alól, ugyanakkor lelkes részvétele az ötvenes évek kommunista boszorkányüldözésében számos pályatársa haragját vívta ki és élete végéig árnyékot vetett rá.
Visszatekintő
"Az emberek imádják, ha veszélybe kerülnek és én megajándékozom őket ezzel a folytonos örömmel" - vallotta Alfred Hitchcock filmrendező, aki száztíz éve, 1899. augusztus 13-án született Londonban.
Visszatekintő
Húsz éve, 1989. július 2-án hunyt el Franklin James Schaffner Oscar-díjas amerikai filmrendező, akinek A majmok bolygóját és a Pillangót köszönhetjük.
Visszatekintő
Száz éve, 1909. június 7-én született Jessica Tandy, aki az Oscar-díj történetében mindmáig a legidősebbként, majd 81 évesen kapta meg az arany szobrocskát.
Visszatekintő
Nyolcvan éve, 1929. május 16-án osztották ki először az 1927-ben alapított Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, amelyeket ma Oscar-díjként ismer a világ.
Visszatekintő
Százhúsz éve, 1889. április 16-án született Charlie Chaplin, a film történetének egyik legnagyobb alakja. Sétabotos, kalapos, kacsázó járású csavargója az örök kisember, az örök bohóc jelképe lett.
Visszatekintő
Mert Bacsó Péter igazán az volt: az életbe, a munkába, a filmbe belebódult, örök fiatal agyú-szívű ember. Az idei Filmszemlére is odakerekezett még egyszer utoljára - akkor persze ezt nem lehetett tudni, csak sejteni - a kollégák, nézők elé (két marcona mentős vigyázta a színpadon), hogy átvegye életmű-díját.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„A bűvész nem varázsló, csak színész aki a varázsló szerepét játssza. A színészről sem szokták letépni az álszakállt!"
Rodolfó
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ