Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1881. szeptember 11-én született Koppenhágában Asta Nielsen dán színésznő, a némafilm korszak talán legnagyobb sztárja.
Visszatekintő
Öt éve, 2001. június 27-én halt meg Jack Lemmon kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, a múlt század második felének egyik legnépszerűbb komikusa.
Visszatekintő
Életének 92. évében elhunyt Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr - jelent meg hétfőn késő délután a Magyar Operatőrök Társasága honlapján.
Visszatekintő
Június 1-jén, vagyis ma lenne 80 éves minden idők egyik legismertebb filmsztárja, Marilyn Monroe, akiről ma is találgatják, ki volt valójában. Szexbálvány? Nagy művész? A szórakoztatóipar áldozata? A politika bábfigurája? A gyógyszerek rabja? Az amerikai tömegkultúra emblémája? A való életben is szerepet játszott vagy önmagát adta?
Visszatekintő
Harminc éve, 1976. március 17-én halt meg Luchino Visconti olasz film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, az olasz neorealizmus kiemelkedő alakja.
Visszatekintő
Huszonöt éve, 1981. március 15-én halt meg René Clair, eredeti nevén René Chomette francia filmrendező.
Visszatekintő
Elhunyt Zimre Péter író, producer, akinek a nevéhez csaknem száz filmforgatókönyv kötődik; az alkotót 67 éves korában érte a halál – tudatta családja.
Visszatekintő
Ötvenhét éves korában, tüdőrák következtében a szicíliai Polizzi Generosában elhunyt Vincent Schiavelli olasz-amerikai színész. A közel két méter magas, bánatos tekintetű, maszkszerű arcú brooklyni születésű művész az amerikai film egyik elismert epizodistája volt, különösen excentrikus figurák alakításában jeleskedett.
Visszatekintő
Harminc éve gyilkolták meg Pier Paolo Pasolinit. Halálának körülményei ma is rejtélyesek. Állítólagos gyilkosa nemrég feltűnt az olasz médiában, óriási publicitás előtt ismételve el, amit sokan már a halál pillanatában sejtettek: Pasolinit nem ő, hanem bérgyilkosok ölték meg 1975 novemberében. Három esőköpenyes gyilkosról beszélt, akik mögé sokan az olasz szélsőjobboldalt, az elkötelezetten progresszív rendezőt és publicistát régóra halállal fenyegető politikai erőket képzelik oda. Így volt, vagy sem, talán sohasem tudjuk meg.
Visszatekintő
1964. május 4-én a MOKÉP bemutatta a sajtó meghívott képviselőinek Federico Fellini világhírű filmjét: a 8 és felet. A mai filmművészet e kiemelkedő alkotása filmszakemberek számára sem mindennapi csemege.
Visszatekintő
Kemény férfiakat alakított filmjeiben, és az életben sem volt puhány: harcolt a második világháborúban és Vietnamban is. Olyan legendás színésznők partnere lehetett, mint Rita Hayworth és Bette Davis. 90 éves korában Beverly Hillsben szerdán elhunyt Glenn Ford amerikai színész.
Visszatekintő
Csütörtökön délután kísérik utolsó útjára Illés György operatőrt a Farkasréti temetőben - közölte a Magyar Operatőrök Társasága.
Visszatekintő
Hosszan tartó betegség után, 72 éves korában elhunyt Jeli Ferenc filmrendezõ, forgatókönyvíró, képzõművész - tájékoztatta a Magyar Filmművészek Szövetsége pénteken.
Visszatekintő
Elhunyt André Szőts filmproducer-rendező; a 69 éves, magyar-francia kettős állampolgárságú alkotó hamvait a Dunába szórták.
Visszatekintő
Nyolcvanéves korában, hétfőn New York-ban meghalt Maureen Stapleton Oscar-díjas amerikai színésznő.
Visszatekintő
Tíz éve, 1996. március 13-án halt meg Krzysztof Kieslowski lengyel filmrendező, forgatókönyvíró.
Visszatekintő
Nyolcvanöt éves korában egy Los Angeles-i kórházban elhunyt Shelley Winters amerikai filmszínésznő - közölte szombaton a kórház szóvivője. Shelley Winters a Beverly Hills-i rehabilitációs központban hunyt el, halálának okát a kórház nem közölte.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1895. december 28-án tartották Párizsban az első nyilvános mozielőadást.
Visszatekintő
Szabó Istvánt negyedszerre jelölték Oscar-díjra Hollywoodban. Ezúttal a Hanussen című filmje kapcsán repült át a tengeren, ahol a kint dolgozó Návai Anikó faggatta őt néhány kérdés erejéig. Többek között arról, hogy van-e kint menedzsere.
Visszatekintő
Szabó István filmrendező mesélte, hogy egy alkalommal, a Filmgyárban a kollégái épp arról beszéltek nagy lelkesen, hogy föl kellene vásárolni hitelből a stúdiókat, majd bérbe adni őket, s így hosszú távon jó üzletet csinálhatnának. Invitálták Szabót is, hogy szálljon be. Erre ő döbbent arccal kérdezte:
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ A rossz, amit elkövetünk, nem zúdít ránk annyi üldözést és gyűlöletet, mint jó tulajdonságaink."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ