Julian Barnes kapta a Booker-díjat
Dátum: 2011. október 19., szerda, 7:55
A fogadóirodák favoritja, Julian Barnes angol író vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Booker-díjat.

Barnes az utóbbi negyedszázadban negyedszer szerepelt a legesélyesebbek listáján, és ezúttal a The Sense of an Ending című regényével be is gyűjtötte az 50 ezer font (17 millió forint) pénzjutalommal - és természetesen azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is - járó díjat. A 65 esztendős író 1984-ben Flaubert papagája, 1998-ban Anglia, Anglia, 2005-ben pedig Arthur and George című könyvével került fel a Man Booker Prize szűkített listájára.

Díjnyertes könyvének cselekménye gyermekkori barátok párhuzamos életútjai körül szövődik, egyikük naplószerű elbeszélésében.

Az idei Booker-zsűri elnöke Stella Rimington, a brit elhárítás (MI5) egykori vezetője volt, aki annak idején angol irodalomból diplomázott az Edinburghi Egyetemen.

A nyugalmazott titkosszolgálati vezető kedd esti méltatásában "a XXI. század emberiségéhez szóló, gyönyörűen megírt könyvnek" nevezte a díjazott alkotást, olyan műnek, amely jellemzői alapján "az angol irodalom klasszikusai közé tartozik".

Stella Rimington elmondta: a zsűriben olyan mértékű egyetértés alakult ki a díj odaítéléséről, hogy a tagok "fél óra alatt jutottak egyhangú döntésre" a nyertes személyét véglegesítő keddi ülésen.

Hasonló egyetértés mutatkozott a brit fogadóhálózatok között is: mindegyikük a legnagyobb eséllyel - vagyis a legkisebb pénznyereménnyel - ajánlotta fogadásra, hogy Barnes kapja az idei Bookert. A William Hill országos fogadóhálózat például igen szűk, 6-4-es oddsszal írta ki ezt a fogadási lehetőséget.

A Booker-díj idei hatos listáján Barnes mellett két elsőkönyves angol író - Stephen Kelman (Pigeon English) és A. D. Miller (Snowdrops) -, két kanadai szerző - Patrick deWitt (The Sisters Brothers) és Esi Edugyan (Half Blood Blues), valamint Carol Birch brit írónő szerepelt (Jamrach's Menagerie).

Az 1968-ban alapított és először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek - neve ellenére (book: könyv) - semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz.

A díjat azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

A kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok azon szerzői kaphatják, akiknek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű patinás befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.

8MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Istenem, szabadíts meg a barátaimtól! Ellenségeimmel magam is elbánok majd."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ