Esmények
Shaun Tan ausztrál író és illusztrátor nyerte el idén a gyermekkönyveket jutalmazó svéd Astrid Lindgren Emlékdíjat.
Esmények
A szokásos egy helyett idén 26 ország lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége: a magyar uniós elnökség jegyében az EU tagállamai ismertebb íróikkal és félszáz saját kötettel mutatkoznak be a magyar fővárosban.
Esmények
Először adják át december 10-én az újonnan megalapított, német-francia Franz Hessel irodalmi díjat.
Esmények
Az egyik legismertebb francia kortárs író, Michel Houellebecq kapta meg hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t La carte et le territoire (A térkép és a felségterület) című regényéért.
Esmények
Szilasi László Szentek hárfája című regénye nyerte a 2010-es Rotary Irodalmi Díjat (RID), Ferencz Győző Szakadás című verseskötete és Garaczi László Arc és hátraarc című regénye pedig az alapítvány elismerésében részesült - jelentette be a szervezet vasárnap.
Esmények
Megnyílik kedden délután a 62. Frankfurti Könyvvásár, amelyet a világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvényeként tartanak számon.
Esmények
Megújult vezetőséggel és a világ 50 országából érkező legkevesebb 750 szerzővel várja az érdeklődőket az idei Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál, amely augusztus közepétől egészen a hónap végéig keresi majd a választ arra a kérdésre, hogy milyen irányba is halad a világ.
Esmények
Klasszikusok és friss művek egyaránt szerepelnek az évtized legjobb könyveinek kiválasztására indított Aranykönyv szavazás nyertesei között.
Esmények
Jon Fosse norvég drámaíró kapja idén a nemzetközi Ibsen-díjat.
Esmények
Ámosz Oz világhírű izraeli író, a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége csütörtökön Demszky Gábor főpolgármestertől átvette a Budapest Nagydíjat a Millenáris Teátrumban.
Esmények
Mintegy 50 ezer kötettel és háromszáznál is több programmal várja mától a közönséget Magyarország legnagyobb könyves seregszemléje, a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
Esmények
Egy mentális betegségben szenvedő nőről szóló Broadway-musical nyerte idén a Pulitzer-díjat a dráma kategóriában.
Esmények
Ma van a költészet napja, ez alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, versmondó versenyt, felolvasást.
Esmények
Több mint 2100 kiállító részvételével megkezdődött a lipcsei könyvvásár; a huszadik alkalommal megrendezett seregszemle mintegy háromszáz helyszínén mintegy 1500 író tart majd felolvasást. Az Európai népek közötti megértés díját Martin Pollack osztrák író vehette át.
Esmények
Jo Shapcott költő Of Mutability című verseskötetét választották a kategóriák győztesei közül az abszolút győztesnek a Costa-könyvdíj irodalmi elismerés ítészei.
Esmények
Ana Maria Matute spanyol író veheti át a "spanyol irodalom Nobel-díjaként" emlegetett Cervantes-díjat - jelentette be Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter szerdai közleményében.
Esmények
Christa Wolf írónő kapta Lübeck város és a Müncheni Bajor Szépművészeti Akadémia közös Thomas Mann irodalmi díját.
Esmények
Mario Vargas Llosa világhírű perui író kapta az idén az irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Akadémia csütörtökön Stockholmban.
Esmények
Melinda Nadj Abonji Svájcban élő magyar származású írónő kapja idén a Német Könyvdíjat a Galambok röppennek fel című önéletrajzi ihletésű regényéért - vált ismertté a frankfurti könyvvásár előestéjén hétfőn.
Esmények
Mintegy négyszáz újdonsággal várják a kiadók a közönséget a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok rendezvényén, amelyet Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyit meg csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren.
Esmények
J.G. Farrell Troubles (Gondok) című kötete nyerte el a "kimaradt" Booker-díjat, vagyis az 1970-ben megjelent legjobb angol nyelvű regénynek járó rangos elismerést.
Esmények
José Emilio Pacheco mexikói író kapta a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat, amelyet János Károly spanyol király adott át pénteken.
Esmények
A fesztivál sikere, a könyvek szeretete határozott válasz a sokat hangoztatott általános értékvesztésre - jelentette ki Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, aki a díszvendég ország, Izrael budapesti nagykövete, Aliza Bin-Noun társaságában csütörtökön megnyitotta a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált.
Esmények
Balla Zsófia kapta az Artisjus irodalmi nagydíját az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület budapesti székházában tartott művészeti díjkiosztón péntek délután; az év komolyzenei díját rendhagyó módon egy három éve elhunyt zeneszerző, Pertis Jenő Ember voltam című kórusműve érdemelte ki.
Esmények
Hitler lánya című regényért Csaplár Vilmos veheti át kedden este a három millió forint értékű 2010-es AEGON Művészeti Díjat és Major Janka kisplasztikáját - jelentették be a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ