Esmények
Sofi Oksanen finn-észt írónő kapta az Északi Irodalmi Díjat, Észak-Európa legrangosabb ilyen jellegű kitüntetését.
Esmények
Huszonöt ország több mint 500 alkotója vesz részt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely április 22. és 25. között mintegy 50 ezer kötettel és 370 programmal várja a közönséget a budai Millenáris parkban.
Esmények
Harmincéves elmaradást akarnak pótolni a Man Booker-díj szervezői, akik hétfőn bejelentették, hogy pótlólag meghirdetik az 1970-ben megjelent angol regények versenyét, mivel ennek az évnek az irodalmi termése annak idején lemaradt a legrangosabbnak tartott brit irodalmi díjról.
Esmények
Péterfy Gergely író kapja az idei Mészöly Miklós-díjat - jelentette be a névadó születésének 89. évfordulóján, kedden rendezett emléknapon Szekszárdon a Mészöly Miklós Egyesület.
Esmények
Az irodalom és az informatika összefüggéseit boncolgató tudományos tanácskozással kezdődött meg csütörtökön a Debreceni Irodalmi Napok (DIN) idei programsorozata.
Esmények
Esterházy Péter kapja az idén az osztrák kormány alapította Manes Sperber Irodalmi Díjat - jelentette pénteken az osztrák tömegtájékoztatás az APA osztrák hírügynökséget idézve.
Esmények
Kertész Imre író vehette át a Jean Améry-díjat esszéírói munkásságáért a frankfurti könyvvásáron csütörtökön.
Esmények
Hilary Mantel brit írónőnek ítélték az idei Booker-díjat. Az angol nyelvű regényirodalom legrangosabb elismerését - The Man Booker Prize for Fiction - a szerző VIII. Henrik idejében játszódó, történelmi tárgyú regényével nyerte el.
Esmények
Acapulco után Budapest ad otthont a 29. alkalommal megrendezendő Költők Világkongresszusának szeptember 27. és október 1. között. A találkozóra több mint száz külföldi költő érkezik – mondta el Turczi István költő, a rendezvény elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Esmények
Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapta idén esszéíró munkásságáért a Jean Amery-díjat - közölte csütörtökön a Klett-Cotta kiadó Stuttgartban.
Esmények
Könyvbemutatók, dedikálások, zenés produkciók, kiállítások, filmvetítések, éjszakai programok mellett utcabál is várja az érdeklődőket a ma kezdődő 80. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 8. Gyermekkönyvnapokon Budapest belvárosában.
Esmények
Alice Munro kanadai írónőnek ítélték szerdán a 60 ezer fonttal (19,5 millió forinttal) járó, kétévenként kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat.
Esmények
A PEN nemzetközi írószövetség e heti New York-i fesztiválján magyar fókuszú programsorozatot rendeznek, amelynek kiemelt vendége Nádas Péter; a fiatal, kortárs irodalmat rajta kívül Babarczy Eszter, Bán Zsófia, Garaczi László és Térey János képviseli a hét végi rendezvényeken.
Esmények
A "kimaradt" Booker-díjra jelölt kötetek szűkített hatos listáján négy elhunyt író műve is szerepel. A négy évtized után "pótlólagosan" meghirdetett versengés győztese az 1970-ben megjelent legjobb angol nyelvű regény díját kapja majd.
Esmények
"Lipcse olvas" a csütörtökön a nagyközönség számára is megnyílt nemzetközi könyvvásár mottója, és ennek keretében a szászországi város négy napra ténylegesen egyfajta felolvasói központtá vált.
Esmények
Christopher Reid brit költő kapta az idei Costa Book díjat a felesége halálára írt versciklusáért. Az A Scattering (Szétszóródás) című alkotást öt jelölt közül nagy többséggel választotta az év legjobbjának a díjról szavazó testület – mondta el Josephine Hart, a zsűri elnöke.
Esmények
Mexikói író, José Emilio Pacheco kapta idén a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat - jelentették be hétfőn Madridban.
Esmények
A szenegáli apától származó, Berlinben élő francia Marie Ndiaye Trois femmes puissantes (Három erős nő) című regénye kapta hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.
Esmények
A magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményéért Kőrizs Imre költő, Péterfy Gergely író, Aczél Géza költő, Vallasek Júlia kritikus és Bozsik Péter író, szerkesztő vehette át a Déry Tibor Alapítvány díját pénteken Budapesten.
Esmények
Darvasi László Virágzabálók című klasszikus nagyregénye nyerte el idén a Rotary Irodalmi Díjat (RID) és a vele járó hárommillió forintos jutalmat. A díjat pénteken adták át ünnepélyes keretek között, az eseményt a Duna Televízió élőben közvetítette.
Esmények
Átadták hétfőn az Európai Unió újonnan alapított irodalmi díját tizenkét írónak, köztük a magyar Szécsi Noéminek.
Esmények
Az idén kilencedik alkalommal rendezik meg Berlinben nem csupán Németország, hanem Európa legnagyobb irodalmi fesztiválját. A rendezvénysorozatra 52 országból több mint 220 szerzőt várnak, hogy több mint 300 rendezvényen olvassanak fel és vitassák meg az irodalom és a politika legégetőbb kérdéseit.
Esmények
Megkezdődött a jubileumi 80. Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó 8. Gyermekkönyvnapok központi rendezvénysorozata Budapesten; a kortárs magyar irodalom hétfőig tartó ünnepét Lator László költő nyitotta meg csütörtökön a Vörösmarty téren.
Esmények
A csütörtökön kezdődő 80. Ünnepi Könyvhét szebb és színesebb lesz a megszokottnál: 105 kiadó standja és 356 könyvújdonság mellett több éjszakai rendezvény és utcabál is színesíti a programot - mondta el Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az eseményről tartott keddi budapesti tájékoztatón.
Esmények
Négy napig az irodalom fellegvára lesz a baranyai megyeszékhely, kedden ugyanis megkezdődött a Pécsi Irodalmi Fesztivál, amelynek keretében a mediterrán hangulatú városban a hazai irodalmi élet színe-java megfordul.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ