Esmények
Juan Marsé katalán regényírónak ítélték oda idén a spanyol nyelvű irodalom legrangosabb elismerését, a Cervantes-díjat.
Esmények
Mintegy ötvenezer kötettel várja mától az érdeklődőket Magyarország legnagyobb könyves seregszemléje, a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége az idén Románia, illetve a Booker-díjas orosz írónő, Ljudmila Ulickaja.
Esmények
Milovan Vidakovic-díjjal tüntették ki Konrád György írót szerdán Újvidéken a Prozefest újvidéki nemzetközi prózafesztivál megnyitóján.
Esmények
"Szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ tengelye" - idézte József Attilát a poéta ferencvárosi szülőházánál Veres András irodalomtörténész szombaton, a költészet napján tartott koszorúzás előtt mondott beszédében.
Esmények
Nádas Péter író lesz a csütörtökön kezdődő brüsszeli Passa Porta Fesztivál díszvendége; A világ egy műhely címet viselő irodalmi rendezvénysorozathoz kapcsolódva pénteken kiállítás is nyílik a Kossuth-díjas író fotóiból a belga fővárosban.
Esmények
Ámosz Oz izraeli író kapta szombaton Düsseldorfban a német város nagy szülöttéről, Heinrich Heinéről elnevezett irodalmi díjat.
Esmények
Az afgán származású Atiq Rahimi Syngué sabour (A türelem próbaköve) című regénye kapta hétfőn a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.
Esmények
Egy elsőkönyves indiai írónak, Aravind Adigának ítélte oda az idei Booker-díjat a zsűri - a legrangosabb brit irodalmi díj negyvenéves történetében mindössze harmadszor lett egy "pályakezdő" a nyertes.
Esmények
Buch Wien 08 elnevezéssel nagyszabású könyvvásárra és -kiállításra várják a könyvbarátokat november végén a világ minden sarkából az osztrák főváros vásárközpontjába.
Esmények
Rotary Irodalmi Díjat alapított a Rotary Magyarország; a jelentős összeggel járó elismeréssel az irodalom területén tevékenykedő tehetséges, a Rotary alapeszméjét hirdető alkotókat jutalmazzák – mondta Sumonyi Zoltán író, költő, az elismerés odaítéléséről döntő kuratórium elnöke.
Esmények
Megnyílt a 79. Ünnepi Könyvhét a budapesti Vörösmarty téren; a kortárs magyar irodalom ünnepe Juhász Ferenc költő szavaival vette kezdetét csütörtökön.
Esmények
Könyvbemutatók, zenés produkciók, színházi előadások, kiállítások, valamint filmvetítések várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon Budapest belvárosában.
Esmények
A budapesti Ráday Könyvesház egyebek mellett könyvbemutatókkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal, kórustalálkozókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, valamint koncertekkel kapcsolódik a csütörtökön kezdődő 8. Ünnepi Könyvhéthez – közölték a szervezők.
Esmények
A magyar és a román kultúra közötti erős kapcsolatokat hangsúlyozta a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint a díszvendég ország, Románia képviseletében megjelent Adrian Lemeni kulturális miniszterhelyettes és Mircea Mihaies, a budapesti Román Kulturális Intézet alelnöke.
Esmények
Átadták az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Egyesület díjait csütörtök este a szervezet budapesti székházában. Az idén rendhagyó módon két irodalmi nagydíj is gazdára talált: Tolnai Ottó mellett Tandori Dezső munkásságát is elismerték.
Esmények
Hetedik alkalommal rendezik meg a Ráday utcában az Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivált, ezúttal a Duna – mint a szomszédokhoz fűződő kulturális kapcsolatok metaforája – jegyében, április 15. és 19. között.
Esmények
Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző esztendőben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi művéért. A zsűri az idén Jónás Tamásnak ítélte az elismerést.
Esmények
A kultúrát is sújtó nemzetközi pénzügyi válság ellenére idén is rekordrészvétel jellemzi a szerdán megnyílt hagyományos lipcsei könyvvásárt. Mintegy negyven ország - köztük Magyarország - több mint 2400 kiadója képviselteti magát vasárnapig tartó könyvvásáron, amely Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje.
Esmények
Először rendezik meg egy időben a csaknem 40 éves múltra visszatekintő Debreceni Irodalmi Napokat és az V. Debreceni Könyvszemlét; a két esemény közös megnyitóját csütörtökön tartották a hajdú-bihari megyeszékhelyen.
Esmények
A magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményeiért öt szerzőt, a magyar irodalmi művek idegen nyelvre fordításáért pedig egy alkotót jutalmaztak a Déry Tibor Alapítvány díjával pénteken Budapesten.
Esmények
Törökország, az "elektronikus könyvek" és a krimi áll az idei, jubileumi, immár 60. frankfurti könyvvásár középpontjában. Noha a világ legtekintélyesebb könyvvására hivatalosan csak szerdán nyitja meg kapuit, az ünnepélyes megnyitót már kedden megtartották irodalmi "óriások", köztük a brazil Paolo Coelho, a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk részvételével.
Esmények
Október13-tól 19-ig tart a 10. Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál a Merlin Színházban. Az alábbiakban a rendezvény részletes programjairól olvashatnak.
Esmények
Salman Rushdie brit író nyerte meg Booker-díjasok legjobbját kiválasztó szavazást csütörtökön. A 40 éve alapított Booker-díj mindig az adott évben megjelent legjobb angol nyelvű regényt ismeri el, a Best of Booker díj pedig az idei évforduló alkalmából az eddig kiválasztott 40 regény legjobbjának minősített könyv szerzőjét jutalmazza.
Esmények
A ma kezdődő 79. Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapok könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, zenés produkciókkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint filmvetítésekkel várja az érdeklődőket Budapesten és számos vidéki városban.
Esmények
A csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon mintegy 400 magyar szerző kötetével találkozhat az olvasóközönség Budapesten, ahol a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a Deák Ferenc utcában 142 pavilonban 218 cég kínálja majd portékáit - mondta el Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke hétfőn Budapesten.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ