Esmények
Berlin városának legmagasabb rangú kitüntetésében az Ernst Reuter- díjban részesült hétfõ délután Kertész Imre, Nobel-díjas, világhírű magyar író.
Esmények
Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író Einstein harangjai című regénye nyerte el a Giuseppe Acerbi Irodalmi Díjat, amelyet Castel Goffredo városa alapított és idén 14. alkalommal ítélték oda - közölte a Római Magyar Akadémia igazgatója, Csorba László.
Esmények
Parti Nagy Lajos író köszöntőjével megnyílt a 77. Ünnepi könyvhét és az 5. Gyermekkönyvnapok ötnapos országos rendezvénysorozata csütörtök délután Budapesten.
Esmények
Az Artisjus Irodalmi Díjakat elsõ ízben idén, két kategóriában adományozza az Artisjus Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület által életre hívott Artisjus Irodalmi Alapítvány. A Nagydíj célja: az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása.
Esmények
Szombat éjszakai virrasztásukon versekkel, filmekkel, színházi előadással és a költő eddig ismeretlen fotóinak kiállításával emlékeznek Pilinszky János halálának 25. évfordulójára a tisztelők és barátok - közölte a budapesti rendezvény főszervezője kedden.
Esmények
Osztrák kitüntetést kapott Méhes György, Kossuth-díjas író 90. születésnapján, s a pénteki ünnepségre kiadója, az Ulpius Ház megjelentette az idős mester Jelentés egy fiatalemberről című önéletrajzi regényét.
Esmények
A 2006-os Európa Nap alkalmából május 9-én Európa 27 fővárosában - köztük Budapesten - egyszerre rendezik meg a Cafe d'Europe elnevezésű irodalmi és kulináris programot, amelyen írók és polgárok együtt írják „Európa történeteit" a kávéházakban.
Esmények
Sergio Pitol mexikói író vehette át pénteken a 2005. évi Cervantes-díjat, a spanyol nyelvű világ legrangosabb irodalmi kitüntetését.
Esmények
Megnyílt a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön; a két díszvendéget, Jorge Semprún spanyol és Csingiz Ajtmatov kirgiz írót Sólyom László köztársasági köszöntötte a Budapest Kongresszusi Központban.
Esmények
Az Alexandra Kiadó – a 2006. április 20–23-ig tartó XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében – szeretettel vár minden kedves érdeklődőt programjaira a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében a P31 standon, illetve a földszinti aulában az A2 standon.
Esmények
A világ egyik legjelentősebb és legelterjedtebb nyelvének, a spanyol nyelvnek, valamint kultúrának a képviselői lesznek az idei, XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei; az április 20-án kezdődő rangos eseményt Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg.
Esmények
Takács Ferencnek, az ELTE angol tanszéke docensének adományozták az esszé- és tanulmányírói munkásságért járó, idén először odaítélt Balassa Péter-díjat - tájékoztatott a kulturális tárca.
Esmények
A női szexualitásról szóló Éjszakai állatkert című könyv néhány szerzője személyesen olvas fel novellájából kedd este a MU Színházban. A kötet 2005. októberben jelent meg, ahol három művész – Forgács Zsuzsa Bruria, Gordon Agáta, Bódis Kriszta – meghívott másik harmincat és megszületett egy közös műalkotás, egy korszaknyitó könyv, melyben harminchárom eredeti, magával ragadó hang szól, együtt – és külön-külön is. Szálljanak fel velük együtt az éjszakai Á járatra, egy meghitt, különös utazásra a női tapasztalat világába! Járják be velük együtt a magyar irodalom még felderítetlen partvidékeit az Alszunktól az Apaállatig, hogy kiderülhessen, milyen is nőnek lenni intim kapcsolatainkban a 3. évezredben, határon innen és túl, napnyugtától napfelkeltéig, a Nadírtól a Zenitig. A kötetben 33 szerző 56 műben ír a vágyról, szenvedélyről, intimitásról, testiségről, szerelemről és erőszakról.
Esmények
Jónás Tamást a Bank Austria Creditanstalt által létrehozott nemzetközi irodalmi díj első tíz helyezettje közé választották.
Esmények
Nádas Péter írót a Berlini Művészeti Akadémia tagjai közé választották - közölte kedden az intézmény.
Esmények
Példa nélkülinek nevezték a hazai kulturális életben a jövõ héten kezdõdõ 77. Ünnepi könyvhét és az 5. Gyermekkönyvnapok szerteágazó kínálatát a fõszervezõk csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatójukon.
Esmények
Felavatták Weöres Sándor és Károlyi Amy közös emlékházát szombaton a Vas megyei Csöngén.
Esmények
Május 24-én szerdán, a Farkasréti temetőben kísérik utolsó útjára Somlyó György Kossuth-díjas költõt, esszéírót - tájékoztatott kedden a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.
Esmények
Az első AEGON Művészeti Díjat – a szakmai zsűri tagjainak döntése alapján – Spiró György kapta a Fogság című regényéért.
Esmények
Az Év kiadója címet idén a Magvető Könyvkiadó Kft. érdemelte ki, az Év kereskedője pedig a Libri Kereskedelmi Kft. lett; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elismeréseit a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, vasárnap adták át.
Esmények
Május ötödikén adják át első ízben azt a díjat, amelyet a magyar írók, tágabb értelemben a magyar művészeti élet kiválóságainak elismerésére alapították.
Esmények
Április 23-án, 11-órakor egy német és egy osztrák elsőregényes szerző hagyományos közös felolvasóestje lesz az új Goethe Intézet épületében található új Eckermannjában. Gernot Wolfram és Andrea Grill beszélgetőpartnere Adamik Lajos műfordító lesz.
Esmények
Az idei, 77. ünnepi könyvhetet és a kapcsolódó gyermekkönyvnapokat június 8-12. között rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) - tájékoztatott a MKKE.
Esmények
Cassino olasz város nemzetközi irodalmi díját vehette át Kertész Imre Nobel-díjas író, akit egy olasz íróval együtt részesítettek idén elismerésben.
Esmények
Az igen színvonalas, és az értelmiség széles körében népszerű Mozgó Világ című folyóirat – hagyományaihoz híven – ismét nívódíjakkal ismerte el az elmúlt esztendőben náluk megjelent legszínvonalasabb publikációk szerzőit. A hét kategória egyike a kritikusi. A legjobbnak Almási Miklóst tartották; az ő tollából jelent meg a legtöbb emlékezetes bírálat.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ