Esmények
A könyves szakma ismét összegyűlik a „cívis városban”. Az elmúlt évi – büszkén állíthatjuk – sikeres rendezvénysorozatunk után az idén újra (december 8-tól 10-ig)megrendezik a Debreceni Könyvszemlét. Az egyetem főépületében, a díszudvaron több mint ötven standon állítják ki és árusítják könyvkiadók és könyvkereskedők nemes portékájukat. Ismét alkalom nyílik rá, hogy felolvasások, könyvbemutatók, dedikálások keretében szerzők és olvasók közelebb kerüljenek egymáshoz. Debrecen városa, az Alföld szerkesztősége és a Jelenkor Kiadó támogatásával a II. Debreceni Könyvszemle díszvendége Nádas Péter. Az idei rendezvény másik kiemelt programja az Örkény István-életműsorozat bemutatása.
Esmények
A budapesti Lengyel Intézet és az Európa Könyvkiadó szervezésében 2005. december 1-én, csütörtökön 18.00 - órakor lesz Cezary Michalski: A nácizmus ezoterikus forrásai című kötete (ford. Keresztes Gáspár) megjelenésének alkalmából rendezendő irodalmi est. A találkozó résztvevői Cezary Michalski író, publicista, Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, műfordító és Keresztes Gáspár, műfordító.
Esmények
A Nyitott Könyvműhely kiadásában jelent meg Triceps, a szabadkai származású body art performer naplója. Triceps az egykori Új Symposion szerkesztője, az Opál Színház rendezője és a Merz Ház vezetője, 1995. szeptember 29-én, a 40. születésnapján behegesztette magát egy szárnyas ketrecbe, amely a ferencvárosi Black-Black Galéria egyik pincéjében állt. Negyvennapos böjtöt és csöndet fogadott, tiltakozva „a világunkban eluralkodó kegyetlenség, mohóság és gyávaság” ellen. Megdöbbentő, artisztikus keretek között megvalósított koplalását Franz Kafka: Az éhezőművész című novellája ihlette.
Esmények
Három művész – Forgács Zsuzsa Bruria, Gordon Agáta, Bódis Kriszta – meghívott másik harmincat és megszületett egy közös műalkotás, egy korszaknyitó könyv, melyben harminchárom eredeti, magával ragadó hang szól, együtt – és külön-külön is. Szálljanak fel velünk az éjszakai Á járatra, egy meghitt, különös utazásra a női tapasztalat világába. Járják be velünk együtt a magyar irodalom még felderítetlen partvidékeit az Alszunktól az Apaállatig, hogy kiderülhessen, milyen is nőnek lenni intim kapcsolatainkban a 3. évezredben, határon innen és túl, napnyugtától napfelkeltéig, a Nadírtól a Zenitig. Könyvünkben 33 szerző 56 műben ír a vágyról, szenvedélyről, intimitásról, testiségről, szerelemről és erőszakról.
Esmények
A díjat idén Ágh István, Báthori Csaba, Dragomán György, Lövétei Lázár László és Sajó László kapják.
Esmények
A költő részvételével előbb könyvesboltot avatnak szombaton, majd jövő hét csütörtökön a Nemzeti Színházban gálaestet tartanak tiszteletére.
Esmények
A Fiatal Írók Szövetsége 25 évesnél fiatalabb írók, költők, drámaírók kéziratait várja. Az első díj: önálló kötet.
Esmények
Miloš Macourek meséi, a két kisdiák, Mach és Sebesztova, valamint a varázslatos telefonkagyló népszerű történetei először jelennek meg magyarul. A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatójára a Cseh Centrumban kerül sor egy Mikulás-napi ünnepség keretében. A cseh változathoz hasonlóan, a magyar kiadást is a legendás Adolf Born rajzai díszítik, akinek műveiből a könyvbemutató előtt, 17-órától nyílik kiállítás a Cseh Centrum kiállítótermeiben.
Esmények
Hát persze a Portugál a kedvenc, ver az mindent. Amiben csak az a hökkentés, hogy mindjárt elsőre (másodikra) egy ilyen bomba-mű kiszaladt neki. Először a nyelvi furmány tűnik csak fel; mindenki valami bunkósított Beckett-i közlésmódban szólal meg, de aztán előtűnik valami mélyebb dolog is: a „portugál" menekülni akar, csak nem tudjuk mi elől, maga se tudja hová, miért, csak el, el az elviselhetetlenből.
Esmények
Ma mutatják be Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényét. A legnagyobb élő magyar írók egyikének legújabb, tizennyolc évnyi munkát összefoglaló hatalmas művét.
Esmények
November 7-én, 14-órai kezdettel Rákos Péter tiszteletére rendezett emlékülés lesz a Cseh Centrumban. A rendezvény a Cseh Centrum, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság és az MTA Irodalomtudományi Intézet közös szervezése.
Esmények
Erősen politikus személyiséget választott a svéd akadémia a 2005-ös irodalmi Nobel-díjasnak: Harold Pinter brit drámaíró az iraki háború ellen versekben emelte fel a hangját
Esmények
Az őszi szezon első hónapjában tíz bemutató várja az érdeklődőket Budapest egyik leghangulatosabb könyvesboltjában. A kezdési idő mindig délután négy óra.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ Túlságosan okosnak lenni szinte már illetlenség"
Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ