Hegedüs Vera kapja a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat
Dátum: 2022. december 12., hétfő, 17:15

Hegedüs Vera lett a pályakezdő szerzőket elismerő Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A tizedik alkalommal átadott elismerést Hegedüs Vera, a Műút kiadásában megjelent Ostoba című regényével nyerte el, a nettó hatezer eurós (2,4 millió forint) ösztöndíjat csütörtök este adták át. Az ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, az új művek megszületésének ösztönzése, valamint a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése - áll a közleményben.

A tájékoztató szerint a díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is. Az ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth vezetési tanácsadó cégcsoport alapítója hozta létre 2013-ban.

Hegedüs Vera Ostoba című regénye a szerző debütáló kötete. A könyv egy írástudatlan nő történetét mutatja be. Történelmi regény, történelem nélkül - írják az ajánlóban.

A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton, Harag Anita, Bartók Imre és Kormányos Ákos részesült. Az ösztöndíj kuratóriumának tagjai: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár - írja a közlemény.

A közlemény felidézi, hogy a kuratórium a kiadók javaslatai alapján választja ki a tíz legjobbat. A három jelölt Fehér Renátó (Torkolatcsönd; Magvető), Hegedüs Vera (Ostoba; Műút) és Korpa Tamás (Házsongárd Live; Kalligram-Erdélyi Híradó) volt. A legjobb háromba jutott két másik szerző, egyenként ötszáz euró jutalomban részesült.

A díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke bejelentette, hogy a program az alapító idén júniusban bekövetkezett halála ellenére a jövőben is folytatódik, a Horváth Péter Alapítvány továbbra is biztosítja a támogatás anyagi fedezetét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A világegyetem elmélet nélkül működik."
Teleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ