Alapítójára emlékezik a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány pénteken
Dátum: 2023. december 27., szerda, 23:21

Kiss Lászlóra emlékezik a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány pénteken: csendes megemlékezést tartanak délután 6 órától a két szervezet egykori alapító elnöke halálának évfordulóján Budapesten, a Rózsák terén az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban - tájékoztatta a Magyar Versmondók Egyesülete szerdán az MTI-t.

Közleményük szerint az emlékezőket egy-egy szál fehér rózsával várják a 2019. december 29-én, 72 éves korában elhunyt Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, közművelődési szakember végső nyughelyénél.

Felidézték, hogy Kiss László a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Szín-Játékos Szövetség alapítója és az Országos Diákszínjátszó Egyesület egyik életre hívója volt, valamint elvitathatatlan érdemeket szerzett az amatőr művészeti ágak kibontakozásában, a hazai és Kárpát-medencei tehetségkutatásban és tehetséggondozásban.

Alapító főszerkesztője volt a Versmondó című szakmai folyóiratnak. Nevéhez fűződik a nyári versmondótáborok létrehozása, az általános iskolások legnagyobb versenye, a Regösök húrján. vers- és prózamondó verseny gondozása, szervezése, számos diák- és amatőr színjátszótalálkozó megálmodása és fejlesztése éppúgy, mint a Bujtor István Filmfesztivál elindítása, a Latinovits versmondótalálkozó létrehozása, a Kaleidoszkóp VersFesztivál elnevezése, valamint a Ki viszi át a szerelmet díj megalapítása. 2018-ban Gyémánttengelyen címmel jelent meg életrajzi kötete - olvasható a közleményben.

A nyilvános eseményre az emlékezőket Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke a két szervezet vezetőivel közösen várja a Rózsák terén a templom urnatemetője előtt, majd az urnasír előtt egy rövid emlékezőbeszéd és vers hangzik el, amely után a kegyelet rózsáit helyezhetik el Kiss László, valamint szintén közművelődési szakember neje, Kiss Marianna végső nyughelye előtt - áll a közleményben.

A Magyar Versmondók Egyesületének elnöksége a megemlékezés előtt ül össze, hogy értékelje az elmúlt időszakot és kijelölje a jövő év stratégiai irányait, majd az éves közgyűlésen Lutter Imre elnök beszámol az egyesület tagjainak a szervezet szakmai tevékenységéről és gazdálkodásáról. A mérleg és a közhasznúsági jelentés elfogadása mellett döntenek a beérkezett tagfelvételi kérelmekről, illetve az egyesület programtervének elfogadásáról - írták a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ