Saját halottjának tekinti Ferdinandy Györgyöt a KIM
Dátum: 2024. január 10., szerda, 16:17

Ferdinandy György József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas írót a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium az MTI-vel.

Ferdinandy György Saint-Exupéry-, József Attila-, Márai-, Arany János-, Babérkoszorú és Prima Primissima díjas, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett író, egyetemi tanár nyolcvannyolc éves korában halt meg hétfőn.

Ferdinandy György 1935-ben született Budapesten, az 1956-os forradalom leverése után emigrációba kényszerült. 1964-ig Franciaországban élt, tanult és dolgozott, 1959-ben a Strasbourgi Egyetemen szerzett irodalomtörténeti doktori címet.

A Puerto Rico-i Egyetem tanára volt 1964-től, 1976-tól a Szabad Európa Rádió külső munkatársaként is dolgozott. 1987-ben tért haza először Magyarországra, 1988-ban jelenhetett meg francia könyvei után első magyarországi kötete, a Szerecsenségem története. 1993-ban A francia vőlegény című műve az Év Könyve elismerésben részesült.

A 2010-es évek óta kétlaki életet élt Miamiban és Budapesten. A rendszerváltás után aktív és sikeres szereplőjévé vált a magyar irodalmi életnek is, sokat tett a kortárs magyar irodalom népszerűsítéséért a latin-amerikai térségben. A francia írószövetség és a Magyar Írószövetség, valamint a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit."
Edmund Burke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ