A magyar költészet napján tartják a Versünnep döntőjét
Dátum: 2024. április 10., szerda, 13:44

Az idei Versünnep nyilvános döntőjére a magyar költészet napján, április 11-én kerül sor a Nemzeti Színházban, ahol a tizenegy legjobb versenyző méri össze tehetségét - tudatták a rendezvény szervezői kedden az MTI-vel.

A közlemény felidézi, hogy a Versünnep Alapítvány versenyprogramjára jelentkezett hivatásos előadóművészek nyilvános elődöntőjét április 5-én tartották a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumban.

Mint írják, az innen továbbjutott versenyzők a magyar költészet napján, csütörtökön 18 órától a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán megrendezett döntő részeként mérhetik majd össze tudásukat.

Az év elején meghirdetett versmondó versenyre 30 hivatásos előadóművész jelentkezett a Kárpát-medencéből, határon innen és túlról, a döntőbe a tizenegy legjobb produkció jutott be.

A tájékoztatás szerint a döntő zsűrielnöke Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas színművész lesz, mellette Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, Nagy Barbara Munkácsy Mihály-díjas képzőművész és Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa vesz részt a rendezvényen.

A versenyre kizárólag magyar költők művével lehetett jelentkezni, a hivatásos előadóművészek esetében a nevezett művek között idei irodalmi évfordulós szerző - Radnóti Miklós, Hervay Gizella vagy Sziveri János - valamely alkotásának kellett szerepelnie. A különböző díjak mellett az első helyezett Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas képzőművész Versünnep-kisplasztikáját nyeri el.

A mintegy húsz éve működő Versünnep Alapítvány versmondó versenyekkel és egyéb eseményekkel népszerűsíti a magyar kultúrát Magyarországon és külföldön egyaránt. A Versünnep 2024-es eseménysorozatára négy kategóriában jelentkezhettek hivatásos színművészek, előadóművészek és képző intézmények hallgatói, valamint iskolák, civil közösségek, amatőr előadók és formációk.

A megmérettetésre jelentkezni vers- és prózamondás, énekelt vers, vagy versmegzenésítés, képző vagy filmművészeti alkotás kategóriában lehetett. Az iskolák versenyei folyamatosan zajlanak, az amatőr előadók elődöntői június első hétvégéjén lesznek. A Nemzetközi Seregszemlére június közepén kerül sor - olvasható a közleményben.

A Versünnep döntője nyilvános és ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, melyet a www.versunnep.net weboldalon lehet megtenni. A döntőt online a Versünnep Alapítvány Youtube-csatornáján élőben közvetítik - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ