Új irodalmi antológiával is szerepel Magyarország az idei prágai könyvvásáron
Dátum: 2024. május 24., péntek, 15:31

A legújabb magyar szépirodalmi és gyermekirodalmi művek mellett az utóbbi években megjelent cseh fordításokkal és irodalmi panelbeszélgetésekkel is várják az érdeklődőket az idei prágai könyvvásáron május 23-26. között a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) standján.

A PKÜ szerdai közleménye szerint az idén 29. alkalommal rendezik meg Svet Knihy, azaz a Könyv Világa Prágai Nemzetközi Könyvvásárt és Irodalmi Fesztivált, amelyen idén 40 ország mintegy 800 fellépője vesz részt.

A közlemény szerint a 2024-es könyvvásár mottója egy Franz Kafka idézet: "...olyan legyen a könyv, fejsze, a bennünk befagyott tenger jegéhez." Mint írták, a mottó jól érzékelteti, hogy a könyvvásár és fesztivál miként tekint az irodalomra és annak jelentőségére belső világunk formálásában. A prágai születésű, német nyelven alkotó Franz Kafka irodalmi hatását több kísérőprogram is górcső alá veszi a könyvvásáron. A legnagyobb csehországi könyvvásár díszvendége idén Németország, Ausztria és Svájc lesz, ezáltal kapcsolódik a rendezvény Kafka halálának 100. évfordulójához.

A könyvvásáron a magyar vonatkozású programok sorát a Petőfi Kulturális Ügynökség által kiadott The Continental Literary Magazine legújabb, Határok című tematikus számának bemutatója kezdi csütörtökön 17 órakor. A két meghívott a neves cseh szerzőnő, Petra Hulová és a magyar költőnő, Izsó Zita a határok kortárs értelmezéseivel kapcsolatosan fejtik ki meglátásaikat Jan M. Heller cseh irodalomkritikus és szerkesztő moderálásában.

Pénteken 13 órától V4-es irodalmi beszélgetést kezdeményeznek a magyar szervezők a közönséggel Franz Kafka műveinek magyar, szlovák, cseh és lengyel irodalomra és kultúrára gyakorolt hatásáról. A beszélgetés résztvevői a Visegrádi Alap által 2012 óta meghirdetett Visegrádi Irodalmi Rezidens Program jelenlegi prágai ösztöndíjasai, köztük a gyergyószentmiklósi születésű Sztercey Szabolcs költő, filmrendező lesz.

Tavaly megalapításának 70. évfordulóját ünnepelte a Prágai Magyar Kulturális Központ, ez alkalomból a cseh Malvern kiadóval közösen magyar irodalmi antológiát adott ki az utóbbi 70 év műfordításaiból Magyar irodalmi kaleidoszkóp címmel. Az antológiát Gál Jenő hungarológus, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár szerkesztette, akinek ez volt az utolsó nagy munkája. A könyv bemutatóját pénteken 18 órakor tartják Robert Svoboda műfordító és Jan M. Heller irodalmár részvételével.

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a prágai Liszt Intézet által közösen szervezett, nagyközönségnek szóló programok zárásaként szombaton 14 órakor Bánffy Miklós Erdélyi történet című trilógiájának első részét Robert Svoboda műfordító és Radek Ocelák történész mutatja be.

A közönségprogramok mellett a Petőfi Kulturális Ügynökség részt vesz a Central and East European Book Market (CEEBM) szakmai programjain is. A zártkörű szakmai fórum alkalmat teremt a közép- és kelet-európai országok kiadói, irodalmi ügynökei és a könyvszakmában tevékenykedő szakemberek számára a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére és az üzleti megbeszélésekre - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ