A Szabadok Testvérisége
Dátum: 2008. június 3., kedd, 9:50
Gerlóczy Márton az Ulpius-ház Kiadó felfedezettje. A 2008-as Ünnepi Könyvhétre megjelenő A Szabadok Testvérisége a harmadik regénye. A 2003-óta több tízezres példányszámot elért Igazolt hiányzás a maga kíméletlen őszinteségével és egyéni hangjával egy generáció alapkönyve lett.
A regény nemcsak itthon keltett feltűnést, de megjelenése óta külföldön is sikervárományos. Második könyve, a Váróterem megerősítette Gerlóczy ismertségét.
 
A Szabadok testvériségé-ben a szerző tőle szokatlan hangot üt meg: ősi toposzok (Verne, kalózok, tenger) nyomán keresi a jelen megváltást, keresi a kapaszkodókat és az előzményeket a kor megértéséhez (elviseléséhez), melynek szülöttje.  

A Szabadok Testvérisége – így nevezték számkivetett közösségüket a 17. századi karibi szigetvilágban tanyát vert kalózok. Mai utódaik, Gilbert és társai köztünk élnek, a zsúfolt és nyomasztó nagyváros az otthonuk. Akárcsak kortársaik zömének, nekik is elegük van az egyhangú hétköznapokból, torkig vannak a középszerűséggel, a fásult és megtört emberekkel, az uniformizált örömökkel, a menthetetlen sorsokkal.

Ami egy jó heccnek indul, amit négy barát mámoros részegségben elhatároz, végül valóra válik: hajóra szállva maguk mögött hagyják eddigi elhibázott életüket, hogy egy kubai kapitány megszöktetésével végül a kalózok jamaikai fővárosában beteljesítsék álmaikat; szabadok legyenek, és beintsenek mindenkinek, aki hátra maradt.

A Libertad fedélzetén azonban minden másként alakul…Fegyveres rablás, tűzharc a parti őrséggel, kokain- és embercsempészet, többrendbeli gyilkosság kerül a bűnlistájukra, és a négy fiatal váratlanul a sűrűjében találja magát; életre szóló döntések, sorsfordító választások közepette, miközben a barátság egyre gyengülő kötelékeibe fogódzkodva próbálják túlélni a kalandot.

Gerlóczy Márton legújabb regénye a világ legszínesebb országaiba viszi el olvasóit, miközben nagyon is rólunk szól. Csak éppen most nem a magyar iskolarendszerrel, hanem a totális reménytelenség és kiábrándultság egyre inkább elhatalmasodó életérzésével száll szembe.

Gerlóczy Márton 1981 augusztusában született Budapesten. A legendás Gerlóczy-család szülötte. Dédapja Áprily Lajos, nagybátyja Jékely Zoltán. Unokatestvére, Péterffy Gergely József Attila-díjas író. De akad a családban néhány képzőművész is: a Váróterem szobrász-nagyapja, Mészáros Dezső, egy nagymama, Gerlóczy Sári festőművész és egy nagynéni, Gerlóczy Bea festőművész.  
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Minden vegetáriánus megváltozik, ha örököl egy szalámigyárat."
Moldova György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ