Hírek

Elhunyt Ferdinandy György. A József Attila- és Prima Primissima díjas író, egyetemi tanár, műfordító, kritikus életének 89. évében halt meg.

Hírek

Kiss Lászlóra emlékezik a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány pénteken: csendes megemlékezést tartanak délután 6 órától a két szervezet egykori alapító elnöke halálának évfordulóján Budapesten, a Rózsák terén az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban - tájékoztatta a Magyar Versmondók Egyesülete szerdán az MTI-t.

Hírek

Ötven éve, 1973. december 3-án hunyt el Darvas József kétszeres Kossuth-díjas író, publicista, politikus. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Baka Istvánra emlékeznek a hétvégén szülővárosában Szekszárdon, a József Attila-díjas költő, műfordító idén lenne 75 éves.

Hírek

A 75 éve született Baka István költő, műfordítóra emlékeznek szerdán költeményeire épülő zenés vers-videók vetítésével a szegedi Belvárosi moziban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hírek

Pénteken kezdődik a 22. Győri Könyvszalon, amelyen vasárnapig mintegy 120 programot tartanak, köztük író-olvasó találkozókat és koncerteket - mondta a szervező Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója hétfőn, az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Győrben.

Hírek

Száz éve, 1923. október 28-án született Kormos István kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító, a népszerű Vackor, a kölyökmackó alakjának megteremtője. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Átadták a Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő díjait hétfőn Budapesten. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Rákóczi Szövetség Madách-emlékév alkalmából megrendezett versenyén az első díjat a Szarvasról érkező Csodaszarvas csapata vette át.

Hírek

Október 12-én lesz hetvenéves Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas költő, próza- és drámaíró, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik emblematikus alakja. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Vincze Ferenc kapja idén a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) Csáth Géza-díját, a kitüntetést nyolcadjára adják át - tájékoztatta a szervezet az MTI-t szerdán.

Hírek

Hetven éve, 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, újságíró, korábbi kultúráért felelős államtitkár. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Az írószervezetek érdekképviseleti vonalának erősítése, az olvasás népszerűsítése, a nagy múltú irodalmi műhelyek megreformálása, valamint ezek egy új rendszerbe helyezése lesz a magyarországi irodalmi fórumok legfontosabb feladata - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára kedden Tokajban.

Hírek

A család, pályatársak, barátok, kollégák, tanítványok és tisztelők vettek végső búcsút Lator László Kossuth-díjas költőtől, esszéistától, műfordítótól, a nemzet művészétől szerdán Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Hírek

Január 5-én lesz hetvenéves Krasznahorkai László Kossuth-díjas író, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Első alkalommal adták át a tegnap.ma portál irodalmi díjait a budapesti Kello Tankönyvcentrumban pénteken, az elismeréseket Zsille Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító és Nagy Erika felvidéki magyar író vehette át irodalomszervezői tevékenységért.

Hírek

A 2016-ban elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezetőről emlékeztek meg pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol három kiadó átadta Az év legsikeresebb szerzője díjat és kihirdették az Oláh János szerkesztői ösztöndíj idei nyerteseit.

Hírek

Új tagok felvételéről döntött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) kedden Budapesten. A múzeumban tartott szavazással Garaczi László író és Kornis Mihály író, drámaíró is a testület tagjává vált.

Hírek

Hetvennégy éves korában pénteken hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő - tudatta honlapján a Litera irodalmi portál, amelynek állandó szerzője volt.

Hírek

Hatvan éve, 1963. november 1-én született Fehérgyarmaton Borbély Szilárd József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író, irodalomtörténész. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

New Yorkban, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, helyi idő szerint hétfő este tartották a Semmelweis Ignác életéről szóló Semmelweis című film világpremierjét a Mozgókép Múzeumában (Museum of Moving Image).

Hírek

Kiemelkedő irodalmi munkásságáért Végh Attilának ítélte oda az idén az 1995-ben alapított Arany János-díjat a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának kuratóriuma; az elismerést a szövetség hétfői rendezvényén adták át, Budapesten.

Hírek

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken. A díjnyertes darabot Urbán András állította színpadra.

Hírek

Kétszáztíz éve, 1813. szeptember 3-án született báró Eötvös József író, költő, politikus, államférfi. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Életének 70. évében meghalt Székely Ádám író, újságíró, a budai Szent Imre-templom gitáros miséinek egyik elindítója.

Hírek

A Tokaji Írótábor ötvenéves produktuma, sajátos története nyilvános vitái és szellemi életre gyakorolt hatásai megkerülhetetlen nemzeti örökséget, értékeket teremtettek - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára az ötvenegyedik alkalommal megrendezett, négynapos irodalmi szakmai találkozó hétfői megnyitóján Tokajban.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ