Hírek

Életének 94. évében hétfőn meghalt Lukácsy András újságíró, író, aki évtizedeken át a Magyar Hírlap kulturális rovatában dolgozott - közölte Széchenyi Ágnes irodalomtörténész a család kérésére az MTI-vel.

Hírek

Százhuszonöt éve, 1898. augusztus 1-jén halt meg Arany László költő, műfordító, közgazdasági és politikai író, akadémikus, a Kisfaludy Társaság tagja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Katona Ágota nyerte a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál idei, Felhők hívószóra kiírt irodalmi pályázatának szakmai díját Négyzeteken keresztül látjuk az eget című alkotásával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t szerdán.

Hírek

Életének 96. évében, hétfőn elhunyt Lator László Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista, a nemzet művésze, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja - közölte az akadémia titkársága az MTI-vel.

Hírek

Változatos kulturális programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállítással és filmvetítésekkel is várja a közönséget a Margófeszt augusztus 10. és 12. között a Balatonhoz közeli Szentgyörgyváron.

Hírek

Az erős identitástudatot és a keresztény értékrendet nevezte a magyarok és az olaszok közös nevezőjének Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki felavatta Márai Sándor író fejszobrát Salerno tengerparti sétányán pénteken.

Hírek

Versantológia jelent meg Petőfi Sándor és más magyar költők verseiből a Fülöp-szigeteken. A kötet megjelentetésével Petőfi születésének 200., valamint a magyar-filippin diplomáciai kapcsolatok felvételének ötvenedik évfordulóját ünnepli a két ország.

Hírek

Kemény Gabi és Jeney Zoltán megosztva nyerte el az év gyerekkönyv írója díjat 12 év alatti kategóriában - tájékoztatta a Móra Kiadó a nemzetközi gyerekkönyves szervezet (IBBY) magyarországi tagozata, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum - szakmai zsűrijének döntéséről vasárnap az MTI-t.

Hírek

Kilencedik alkalommal hirdeti meg a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat, amelyre június 30-ig lehet nevezni. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Hírek

Négyezren voltak kíváncsiak a könyvpiac újdonságaira és szerzőikre a tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon, amelyet a hétvégén rendeztek meg Budapesten.

Hírek

Kilencven éve, 1933. május 12-én hunyt el Budapesten Krúdy Gyula, a magyar irodalom egyik legtermékenyebb alkotója, Szindbád, Rezeda Kázmér, Alvinczi Eduárd alakjának megteremtője. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Életének 89. évében elhunyt Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az irodalomtudományok doktora - írta online kiadásában a Magyar Nemzet hétfőn.

Hírek

Ferenczi Attila beregszászi színművész, valamint Lovász Edina és Zenekara nyerte megosztva az idei Versünnepet, amely döntőjének a Nemzeti Színház adott otthont kedden.

Hírek

Augusztus 2-án, szerdán délután egy órakor vesznek végső búcsút Lator László Kossuth-díjas költőtől, esszéistától, műfordítótól, a nemzet művészétől Budapesten, a Farkasréti temetőben - tudatta a család vasárnap az MTI-vel.

Hírek

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Cselényi László író, költő, műfordító és pedagógus.

Hírek

Saját halottjának tekinti az életének 96. évében hétfőn elhunyt Lator László Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőt, műfordítót, esszéistát, a Nemzet Művészét, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagját a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) - tudatta a tárca kedden az MTI-vel.

Hírek

Húsz éve, 2003. július 14-én halt meg Jankovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író, a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb magyar képviselője, akinek életműve a felnőtteknek is szól. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Száznegyven éve, 1883. július 3-án született Franz Kafka, "a szorongás írója". Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Száztíz éve, 1913. június 22-én született Szombathelyen Weöres Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító, "akit az Isten is költőnek teremtett". Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Ismét az irodalomé lesz a főszerep esténként Debrecen hangulatos belvárosi terein, utcáin és épületeiben június 15. és 17. között, az ötödik alkalommal megrendezett Irodalom éjszakáján - közölte az MTI-vel a szervező Csokonai Színház.

Hírek

A kárpátaljai Kertész Dávid író nyerte a Magyar Írószövetség és a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány meseíró pályázatát - közölte pénteken az alapítvány az MTI-vel.

Hírek

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért - közölte a szerzői jogvédő iroda egyesület szerdán az MTI-vel.

Hírek

Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi költő, író, műfordító és Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító részesült a Méhes György Életműdíjban, míg Méhes György-díjat kapott Borsodi L. László Estére megöregszel című verseskötetéért, a Méhes György-debütdíjat pedig a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör és a Hervay Klub érdemelte ki - tájékoztatta a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány az MTI-t vasárnap.

Hírek

Saját halottjának tekinti az életének 89. évében, május elsején elhunyt Pomogáts Béla József Attila- és Széchenyi-díjas irodalomtörténészt, kritikust, tanárt, a Magyar Írószövetség korábbi elnökét, az irodalomtudományok doktorát a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) - közölte a szaktárca az MTI-vel csütörtökön.

Hírek

Új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol május 11. és 13. között egyebek mellett Tompa Andrea, Závada Péter és Háy János könyvbemutatóival, valamint beszélgetésekkel és zenei programokkal várják az érdeklődőket - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ