Hírek

Egynapos irodalmi kavalkáddal ünneplik a költészet napját április 10-én a fővárosi Akvárium Klubban és az előtte lévő téren.

Hírek

A Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév alkalmából 2022-ben megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota közönségforgalmi és kiállítóterei, a Petőfi-kiállítás, valamint a kert is - hangzott el hétfőn Budapesten, a terveket bemutató sajtótájékoztatón.

Hírek

Az életének 93. évében, március 11-én, Budapesten elhunyt Galgóczy Árpád József Attila-díjas költőt, írót, műfordítót az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti - közölte a tárca az MTI-vel pénteken.

Hírek

Ismét meghirdeti a Janikovszky Éva meseíró pályázatot 7-16 éves gyerekek számára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval közösen, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával.

Hírek

A háború és béke témaköre is bekerült a Nemzeti VERSeny felhívásába a Kelet-Európában kialakult háborús konfliktus, az Ukrajnában zajló események hatására - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Hírek

Az idén is meghirdeti a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó- és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-áig várják a nevezéseket.

Hírek

Rászoruló irodalmárok számára nyújt szociális támogatást a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE); a pályázók egyszeri, legfeljebb bruttó százezer forint összegű hozzájárulást igényelhetnek március 7-ig.

Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat, valamint egy konferenciakötetet is elérhetővé tesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a magyar kultúra napja alkalmából.

Hírek

Január 24-én 14 óra 30 perckor vesznek végső búcsút Kalász Márton írótól, költőtől, műfordítótól, a nemzet művészétől a Farkasréti temetőben - tudatta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteken az MTI-vel.

Hírek

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 175. évfordulóján a felvidéki Szklabonyán és a Nógrád megyei Balassagyarmaton szombaton és vasárnap; az író szülőfalujában bemutatják az új állandó kiállítást, Balassagyarmaton emlékülést is rendeznek - tájékoztatta az MTI-t a Mikszáth Kálmán Társaság alelnöke.

Hírek

Irodalmi Karaván címmel indít rendezvénysorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni Magyarországon és a határon túl is.

Hírek

Száz éve, 1922. január 3-án született Budapesten Nemes Nagy Ágnes Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Kiosztották a Térey-ösztöndíjat, amelyben 2022-ben is 45-en részesülnek - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) csütörtökön az MTI-vel.

Hírek

Életének 69. évében kedden elhunyt Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, intermediális művész, művészeti író, performer, műfordító, egyetemi tanár - erősítette meg az MTI-nek szerdán a Szépírók Társasága, amelynek 2018-tól 2021-ig elnöke volt.

Hírek

Százhuszonöt éve, 1897. március 23-án született Hamvas Béla posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esszéíró. Az MTVA Sajtóarchívum portréja:

Hírek

Negyven éve, 1982. március 19-én (egyes források szerint 20-án) hunyt el Jékely Zoltán posztumusz Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Kilencvenhárom éves korában pénteken elhunyt Galgóczy Árpád József Attila-díjas költő, műfordító - tudatta a család az MTI-vel.

Hírek

Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas dalszerző, énekesnő lesz a Várkert Irodalom Nagyok nagyjai című sorozatának első vendége február 28-án - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hírek

Idén is tizenhárom fiatal költő, író, irodalomtudós részesül Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjban.

Hírek

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői végső búcsút vettek Kalász Márton Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától hétfőn a Farkasréti temetőben.

Hírek

Százhuszonöt éve, 1897. január 17-én hunyt el Vajda János költő, író, publicista, a "Montblanc-ember", ahogy Ady Endre nevezte. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

Százhetvenöt éve, 1847. január 16-án született a Nógrád vármegyei Szklabonyán (ma Sklabiná, Szlovákia) Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, "a nagy palóc". Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Tamási Áron-emlékévet indít a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. A 125 éve született székely-magyar író életműve köré szerveződő események január 22-én Marosvásárhelyen, a magyar kultúra napja alkalmából indulnak.

Hírek

A 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére indított centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című irodalmi roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Hírek

Elhunyt 87 éves korában Kalász Márton Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, író, műfordító, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze - közölte az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ