Visszatekintő
Száztíz éve, 1899. július 21-én született Chicagóban Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író.
Visszatekintő
Kilencven éve, 1919. július 15-én született Iris Murdoch angol írónő, a pszichológiai, morális és szexuális témák nagymestere, akinek tragikus életéről néhány éve nagysikerű film készült.
Visszatekintő
A XX. századi realista prózairodalom egyik legnagyobb alakja, Móricz Zsigmond 130 éve, 1879. július 2-án született Tiszacsécsén.
Visszatekintő
Kétszáztíz éve, 1799. június 6-án született Moszkvában Alekszandr Szergejevics Puskin, az orosz irodalom egyik legismertebb és legkedveltebb alakja.
Visszatekintő
Ottlik Géza születésének évfordulójára és az Iskola a határon című regény kiadásának 50. évfordulójára emlékezik szombaton délután a Budavári Önkormányzat az író Attila út 45. alatti emléktáblájánál. Ottlik Géza 1958-tól haláláig élt a Krisztinavárosban.
Visszatekintő
Ötven éve, 1959. március 26-án halt meg Raymond Thornton Chandler, a krimiírás amerikai klasszikusa, az úgynevezett "kemény irányzat" egyik legnagyobb alakja, akinek gyors sodrású, cselekményes detektívregényei Los Angeles haszonleső, néha véresen kegyetlen világában játszódnak.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1899. február 23-án született Drezdában Erich Kästner német író, költő, A két Lotti, az Emil és a detektívek, a Három ember a hóban, A repülő osztály szerzője.
Visszatekintő
Hetvenöt éve, 1934. február 8-án hunyt el Szegeden Móra Ferenc író, újságíró, könyvtár- és múzeumigazgató, a Kincskereső kisködmön és az Aranykoporsó írója.
Visszatekintő
Kilencven éve, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre, a magyar költészet egyik legnagyobb alakja, akinek életműve európai léptékkel mérhető.
Visszatekintő
Százharminc éve, 1879. január 1-jén született Londonban Edward Morgan Forster angol író, a Szellem a házban és az Út Indiába szerzője.
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1883. november 26-án született Szekszárdon Babits Mihály költő, műfordító, akadémikus, a Nyugat nemzedékének egyik legnagyobb költője.
Visszatekintő
Korai gyermekéveitől fogva író akart lenni Szindbád, Rezeda Kázmér, Alvinczi Eduárd megteremtője, Krúdy Gyula, aki 130 éve, 1878. október 21-én született Nyíregyházán és több mint 60 regényt, 3000 elbeszélést, ezernél több cikket hagyott maga után.
Visszatekintő
Augusztus 29-én lenne százéves Robert Merle, az egyik legolvasottabb francia író.
Visszatekintő
130 éve, 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán Móra Ferenc író, újságíró, könyvtár- és múzeumigazgató, a Kincskereső kisködmön és az Aranykoporsó írója.
Visszatekintő
Százhúsz éve, 1889. július 5-én született a Párizs melletti Maisons-Lafitte-ben Jean Cocteau francia író, költő, színész, filmrendező és festő, a művészetek polihisztora.
Visszatekintő
Harminc éve, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője.
Visszatekintő
Húsz éve, 1989. május 20-án hunyt el Ménfőcsanakon Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író, a nagy sikert aratott Vidravas című regény szerzője. Az íróra konferenciával, koszorúzással és irodalmi műsorral emlékeznek szerdán Győrött, valamint az alkotó szűkebb pátriájában, a Győrhöz tartozó Ménfőcsanakon.
Visszatekintő
Száz éve, 1909. május 5-én született Budapesten Radnóti Miklós költő, műfordító, a XX. századi magyar líra egyik meghatározó alakja.
Visszatekintő
Száznegyven éve, 1869. február 28-án hunyt el Alphonse de Lamartine francia költő, politikus és történész, A tó című vers írója.
Visszatekintő
Az amerikai zsidó élet egyik legismertebb krónikása, Chaim Potok február 17-én lenne 80 éves.
Visszatekintő
„A verseimmel hoztam fel eddig a legelfogadhatóbb mentséget arra, hogy a világon vagyok. Bennük van együtt az életem" – így összegezte-értékelte egykor költői tevékenységét a 80 éve, 1929. január 27-én született Garai Gábor Kossuth-díjas költő, műfordító.
Visszatekintő
Az amerikai irodalom és a detektívregény egyik "atyja", Edgar Allan Poe amerikai író, költő 200 éve, 1809. január 19-én született.
Visszatekintő
"Szidalmazták és kinevették, istenítették és megvetették. De... Szolzsenyicin már csupán novelláival és a Gulag szigetcsoport című regényével megváltoztatta a világot, és ez tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a halhatatlanok közé kerüljön" - írta halálakor egy moszkvai újság a kilencven éve, 1918. december 11-én született Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz íróról.
Visszatekintő
Tóth Árpád, a halk szavú költő, műfordító 80 éve, 1928. november 7-én hunyt el Budapesten.
Visszatekintő
120 éve, 1888. szeptember 26-án született T.S. Eliot Nobel-díjas amerikai származású angol költő, akinek Macskák könyve című versciklusa nyomán készült Webber világhíres musicalje.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ