Visszatekintő
Elhunyt Mátis Lívia irodalomtörténész, a Kortárs Kiadó vezetője - tudatta a Magyar Írószövetség kedden az MTI-vel.
Visszatekintő
Kilencvenöt éve, 1911. április 1-én született Budapesten Goda Gábor Kossuth- és József Attila-díjas író.
Visszatekintő
Elhunyt Stanislaw Lem lengyel író. A tudományos-fantasztikus irodalom klasszikusa életének 85. évében hétfőn egy krakkói klinikán halt meg.
Visszatekintő
Meghalt Jurij Brezan, a Németország délkeleti részén élő szláv népcsoport, a szorb kisebbség legnagyobb írója, aki haláláig büszkén viselte „a szorbok nemzeti költője" címet.
Visszatekintő
Ötven éve, 1956. január 31-én halt meg Alan Alexander Milne, Micimackó szülőatyja. Milne ismert volt színpadi szerzőként is, több mint huszonöt színdarabot írt. A fiú hazajön című darabját Magyarországon a Kis Színház mutatta be 1948-ban. Számos regényt, novellát és verset írt, a Micsoda négy napból angol film készült. Az 1927-ben kiadott Now we are six (Hatévesek lettünk) című verseskötete szintén sikert aratott.
Visszatekintő
Életének 83. évében elhunyt Békés József Balázs Béla-díjas író, dramaturg - tudatta Békés Gábor, az író fia pénteken.
Visszatekintő
Hatvanöt éve hunyt el Francis Scott Fitzgerald amerikai író, az 1920-as évek Amerikájának, az úgynevezett dzsesszkorszaknak a krónikása.
Visszatekintő
Csütörtök hajnalban, életének 74. évében elhunyt Eörsi István, a demokratikus ellenzék kiemelkedő személyisége. A Kossuth-és József Attila-díjas költő, író, műfordító már egy esztendeje küzdött a leukémiával.
Visszatekintő
A harmincas években Pesten járt Aljechin, a sakkvilágbajnok, és az írók, újságírók, művészek felkérésére harmincas szimultán mérkőzést játszott az Otthon Körben. A harminc ellenfél között ott volt Karinthy Frigyes is.
Visszatekintő
1928-ban, A testőr vígszínházi felújítására Molnár Ferenc hazaérkezett. Szokása szerint végigasszisztálta a próbákat, s a szünetekben ott üldögélt a társalgóban az új szereposztás művészei között. Somlay Artúr, Titkos Ilona – A testőr vezető párja –, s a többiek – Góth Sándor, G. Kertész Ella, Mály Gerő – arról a világhírről elmélkedtek, ami az ősbemutató óta eltelt tizennyolc esztendő alatt Molnár Ferenc nevét magasba röpítette.
Visszatekintő
Életének 51. évében elhunyt Csajka Gábor Cyprian Radnóti Miklós-díjas költő, grafikus
Visszatekintő
Százöt éve, 1901. április 18-án született Nagybányán Németh László író, esszéista, műfordító.
Visszatekintő
Hatvanöt éve, 1941. március 28-án ölte magát Rodmell közelében az Ouse folyóba Virginia Woolf angol írónő és esszéista, a XX. századi modern angol regényírás egyik meghatározó alakja.
Visszatekintő
Húsz éve, 1986. március 18-án hunyt el Bernard Malamud amerikai író, a háború utáni amerikai prózairodalom egyik legmarkánsabb alakja.
Visszatekintő
Életének 76. évében elhunyt Major-Zala Lajos költő - tudatta csütörtökön a Magyar Írószövetség. A szövetség közleményében ismertette az elhunyt költő életrajzát.
Visszatekintő
230 éve, 1776. január 24-én született Ernst Theodor Amadeus Hoffmann német író, zeneszerző, grafikus, a német romantika legnagyobb hatású alakja.
Visszatekintő
140 éve, 1865. december 30-án született Rudyard Kipling Nobel-díjas angol író, költő, A dzsungel könyve című ifjúsági regény szerzője.
Visszatekintő
Öt éve, 2000. december 19-én hunyt el Budapesten Végh Antal író, akinek visszás társadalmi jelenségeket feltáró, szókimondó könyvei a maguk idejében nagy vihart kavartak.
Visszatekintő
Gárdonyi Géza baráti körben nagyokat, ízeseket tudott – hallgatni. Márkus László (nem a színész, hanem a rendező) egyszer Egerben járva, ellátogatott hozzá.
Visszatekintő
Füst Milán első versével Kiss Józsefhez, A Hét szerkesztőjéhez kopogtatott be.
Visszatekintő
1912-ben Molnár Ferenc – szabvány szerint – beleszeretett darabjai – az Ördög, a Liliom, A testőr – hősnőjébe, Varsányi Irénbe. Varsányi férjes asszony volt, a pletyka már-már válásról beszélt, a lapok botrányos jelenetekről írtak a férj és az író között. Az ügy vége az lett, hogy Molnár Ferenc veronállal megmérgezte magát – és életben maradt.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ A pénznek, ha el akar jutni hozzám, el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyeket jellemem szab neki."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ